Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Kelenföld - Székesfehérvár...

Kelenföld - Székesfehérvár vasútvonal már 160-as sebességű?

Figyelt kérdés
Késésben voltunk a Balatoni vonattal, kinézve gyanúsan gyors volt, ránéztem a sebességre Dinnyés után a telefonon (alkalmazással) és 125 környékén mozgott a sebesség, 127 volt a csúcs. A telefonom GPS-e rossz, vagy tényleg ennyivel lehet menni? (Nem hinném, hogy a vezető gyorshajtott volna, így a gyorshajtást kizárnám) Traxx húzta a vonatot, Halbi kocsin mértem. Ha már 160-as a pálya, akkor hol van még a Bp-Hegyeshalom vonalon kívül még ilyen?
dec. 7. 14:44
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Még nem az.
dec. 7. 15:51
 2/13 A kérdező kommentje:
Lehet a telefontok az oka, mert ahogy kivettem 10-et esett a sebesség :) érdekes módon visszattem a tokot se mért 120-nál nagyobbat, így a tok hülyítette akkor GPS-t 🤣
dec. 7. 17:13
 3/13 anonim ***** válasza:
61%
Nem, és soha nem is lesz az.
dec. 7. 17:13
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Dehogy
dec. 7. 21:02
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

A pálya alkalmas lenne rá, de nem mehetnek 160-al, mert még pár dolog hiányzik...

Az 5-7 kmh eltérés normális.

Milyen járművel voltál?

Régebbi mozdonyoknál például a kerékátmérőt az új és a kopott kerék közötti méret közé állítják a sebességmérő berendezésen. Vagyis ha régebbi már kopott kerekű mozdony hiába 120-at mutat at órája, óval lassabb, 110 környéke is lehet. Míg egy új gép vastagabb abroncsa miatt a kijelzett 120 kmh a valóságban lehet akár 130 is. Ezért szeretik a szakzsargonban vastagtalpúnak hívott gépeket a mozdonyvezetők, mert lehet sokat hozni a késésesen anélkül hogy sebességtúllépése lenne.

Ha Flirt volt azon sem biztos hogy rendszeresen utánállítják a km órában az aktuális kerékármérőt, úgyhogy annál is lehet bőven eltérés a kijelzés és a tényleges sebesség között.

dec. 8. 22:08
 6/13 A kérdező kommentje:
Traxx + Halbi kocsik voltak. Lehet vastagtalpú volt a Traxx, nem a telefon tokja volt a ludas, mert amikor levettem már közel voltunk egy lassújelhez, már nem tudtam rendesen letesztelni, mivel nem voltak hosszú 120-as szakaszok már utána. Érdekes módon Szilivel 115-120 közötti értékeket mértem 😀 Magyarán, ha modern mozdony húz, akkor nagy az esély, hogy 5 percet farag a késésből, ha vastagtalpút küldenek, Szilivel meg nagy esély van, hogy üzemzavar nélkül 1-2 perc késés akár lehet a kerekátmérő miatt is 😀 Flirtnél érdekes módon mindig 119-120 között váltakozik az utastájékoztatón írt sebesség, majd összehasonlítom majd egyszer a GPS-el.
dec. 8. 22:38
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

A traxxokon is lehet mm-ben állítani a kerékátmérőt, úgyhogy elvileg pontosan kellene mérnie a sebességeket és a távolságokat.

Az is lehet hogy vagányabb kolléga volt aki nem fél a sebességtől és a büntetéstől sem és fontosabb neki a menetrendszerűség.

dec. 9. 09:24
 8/13 A kérdező kommentje:
#7: Nem hinném hogy ennyire vagánykodik, mikor mindent látnak fentről és lehet be is riaszt valahol a forgalomirányításnál, 2 percen belül már rá is szólnak hogy a következő állomásnál álljon meg egy "kis elbeszélgetésre" ha gyorsan hajt + elvileg a vonatbefolyásoló begyorsfékez gyorshajtásnál, így csak az lehet, hogy a sebességmérésnél ekkora a ráhagyás a kerékátmérőhöz igazításnál vagy a telefon írt hülyeséget az adott pillanatban. Abban biztos vagyok, hogy a vezetőálláson 120-at mutathatott az óra, ha egyszer nem 160-as a szakasz (habár a halbi kocsik sem hinném hogy mehetnek 120-nál gyorsabban). (De azért a biztonság kedvéért nem írom ki melyik járat volt az, hogy nehogy a kérdésem hatására kezdjenek vizsgálódni)
dec. 9. 10:23
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

A wiki szerint a Traxxok kerékátmérője 1170 és 1250 mm között vannak, előbbi a kopott, utóbbi az új. Az új 6,8%-kal nagyobb, mint a kopott, ez a kopott kerekeshez mért 120 km/h esetén 128,16 km/h lenne.

Ha középértékhez, vagyis a 1210 mm-hez képest nézzük, akkor 123,96 km/h lenne a maximális sebesség.

Előfordulhat, hogy nem 1210 mm-hez van kalibrálva a sebességmérő, talán a limiter sem pont 120 km/h-nál van, illetve a GPS is tévedhet valamennyit.

dec. 9. 11:43
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

"Nem hinném hogy ennyire vagánykodik"

Ennyi belefér.

"a következő állomásnál álljon meg egy "kis elbeszélgetésre" "

Utólag van a ejnye-bejnye

"elvileg a vonatbefolyásoló begyorsfékez gyorshajtásnál"

Ilyen esetben nem.

"talán a limiter sem pont 120 km/h-nál van"

Nincs olyan "limiter" amit a mozdonyvezető ne tudna kikapcsolni.

dec. 9. 17:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!