Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Mi az oka annak, hogy a...

Mi az oka annak, hogy a mozdonyoknál mindig a menetirány szerinti hátsó, míg a villamosoknál mindig a menetirány szerinti első áramszedő van használatban?

Figyelt kérdés

okt. 16. 17:19
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
66%
Így szól az utasítás.
okt. 16. 17:21
 2/11 Mad Max2 ***** válasza:
24%
Szerintem tök mindegy melyik áramszedő van fent
okt. 16. 17:53
 3/11 anonim válasza:
71%
Mozdonynál azért a hátsót használják, hogy ha megsérül vagy letörik, akkor a földre essenek darabjai és ne roncsolják a tetőn lévő többi berendezést. Villamosoknak általában egy van, aminek 2 pl. Combino, hosszú CAF, az egyszerre használja mind a kettőt.
okt. 16. 18:10
 4/11 anonim válasza:
96%
A villamosnál azzal állítja a váltót, így az a célszerű. A vonatnál meg azért a hátsó, hogy törés esetén ne rongálja meg a tetőn lévő berendezéseket. Ott a szerelvény nem állít váltót, ellenben a villamossal, ami ha a segédvezetékhez érve áramot vesz fel, a sín váltója váltani fog, ha lendülettel gurul át, akkor marad.
okt. 16. 18:13
 5/11 anonim ***** válasza:
66%
Ritkán járok vasúton, ezért arról nem mondhatok véleményt, de villamost egyaránt láttam már elöl is hátul is áramszedő használattal.
okt. 16. 18:15
 6/11 anonim ***** válasza:
89%

Mozdonyon általában a menetirányt tekintve hátsót kell használni azért amit 3-as írt.

De van erre eljárásrend hogy mikor melyiket. Van amikor az elsőt.

Csatolt mozdonyok esetén pedig az első gépen az elsőt, a hátsón a hátsót (a lehető legtávolabbiakat).

okt. 16. 20:25
 7/11 anonim ***** válasza:
A 12-es villamos két Tátra kocsival jár. Érdekes, hogy Angyalföld kocsiszín felé az első kocsi áramszedőjét használják, viszont a végállomáson így marad, ezért irányváltás után Rákospalota felé a hátsó kocsi áramszedőjét használják. Hétvégén a 14-es villamos is két Tátra kocsival jár, akkor is ezt a rendszert alkalmazzák. Nem tudom miért van így, valaki esetleg tudja?
okt. 17. 20:04
 8/11 anonim ***** válasza:
79%

Mozdonynál azért, amit fentebb is írtak.

+ Vannak egyéb esetek. Pl. amit #6 írt, de másik is: van olyan mozdony, amin eleve nem is csak kettő, hanem több áramszedő van, amik a különböző áramnemekhez tartoznak. Ezek közül mindig az van használatban, ami az adott országban alkalmazott áramnemhez kell - akkor is, ha ez pl. a középső a három áramszedő közül.

Villamosok Budapesten a szedővel állítják a váltókat is, ott ezért célszerűbb, ha ez első van fent. De ugye Combino, hosszú CAF esetében fent van mindkettő. Máshol is inkább az első van fent, pl. Szegeden is, de itt a váltóállításhoz semmi köze a szedőnek, így nyugodtan lehetne a hátsót használni a csatolt Tatra villamosoknál - alkalmanként szokták is, valószínűleg mikor hibás az első.

okt. 17. 23:35
 9/11 eddiboy ***** válasza:
#7: Bizonyos vonalakon egyik irányban a hátsó szedőt használják, így van az utasításban, olvastam valami villamosos csoportban róla, de nem tudom, miért. Talán az ilyen rövidebb vonalakon, mint a 12-es, nem cserélgetik.
okt. 18. 08:18
 10/11 anonim ***** válasza:
79%

9

Köszönöm, én is valamilyen utasításban olvastam, de ott nem volt leírva, hogy miért. Hétvégén a 14-es is így jár, a Lehel tér felé első áramszedővel, Káposztásmegyer felé hátsó áramszedővel, pedig az már hosszabb vonal. Legfeljebb megkérdezem egy villamosvezetőtől, ők csak tudják.

okt. 18. 08:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!