Akik szeretik a vonatokat, kedvelik a villamosokat is, vagy ha nem, mi ennek az oka? Ugye mindkettő sínes járgány, de valamelyik szimpatikusabb?
Szerintem ez nem függ össze, valahogy kialakul az emberben, hogy melyiket kedveli jobban. Ez teljesen változó és nem feltétlenül függ össze. Van, aki mindent kedvel, ami sínen megy, van, aki csak a nagyvasutat, van, aki csak a villamosokat, van, aki csak egyiket, másikat. Sőt olyan is van, aki mindenféle tömegközlekedési eszközt kedvel. Például én leginkább a nagyvasutat kedvelem, de a villamosokat is, szívesebben megyek villamossal, mint busszal. Nagyapám vasutas volt, a vasút szeretete innen jött. Óvodás koromban a 12-es villamossal jöttünk haza. Sokszor megkértem apámat, hogy menjünk egy kört a rákospalotai végállomás felé. Annak idején ott volt a Juhos utcai, számomra nagyon hangulatos hurokvágány.
A 12-es villamosról nem találtam itteni régi képet, de azok is ugyanilyen szerelvények voltak, mint a képen látható, éppen a hurokba bekanyarodó 10A:
A kedvenc helyem a második kocsi eleje volt, mert az 5600-as pótkocsiknak a végében is voltak ülések, oda feltérdeltem és láttam a motorkocsit.
A hurokvágány igazán hangulatos része ez volt egy 55-ös villamossal:
A villamosok kedvtelése ilyen jött. A 12-es villamos még ma is megvan, de a hurokvágány már régen megszűnt és sajnos eltűnt az ugyanott végállomásozó 55-ös, 10-es és 10A villamos is.
Sínes járgány -› kötöttpályás jármű
Egyébiránt a villamos közúti jármű.
Nagyvasúti szakemberként természetesen a nagyvasúti járművek érdekelnek. A keskeny nyomközüek is hidegen hagynak és a villamosok is. Valahogy nem tud megfogni az a világ. De egyébként rohadtul érdekes ha az ember kicsit jobban megismeri.
2
Többször változott a végállomása, itt le van írva mikor holt volt:
Viszont én is úgy emlékszem, hogy a 10-es ikerkocsikkal járt. Olyanra, mint amit az 1-esben linkeltem, hogy motor+két pótkocsi nem emlékszem, de a kép szerint biztos volt ilyen is.
Itt is találsz még leírásokat a 10-es villamosról:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!