Ha jegyet lyukasztok egy buszra, akkor ha újra felszállok rá később jó lesz még a jegy?
Kicsit kacifántosan fogalmaztam meg, de elméletben arra vagyok kiváncsi, hogy ha ugyanarra a buszra szállok fel később amin lyukasztottam korábban, akkor érvényes a jegyem?
Vagy ezek a lyukasztó gépek mi alapján nyomják rá az infót?
Elméletben a leszállás után érvénytelenné válik a jegyed.
A gyakorlatban ha ugyanarra a járatra visszaszállsz valahogy, akkor az ellenőr nem fogja tudni megmondani, hogy te közben leszálltál.
Ha azonban már beért a végállomásra az adott jármű, onnantól az idő és a járatszám sem stimmel, így látja az ellenőr, hogy érvénytelen a jegyed.
Bontsuk két részre:
Jogilag: A sima vonaljegyek egyszeri utazásra jók, megszakítás nélkül.
Technikailag: Ha mechanikus lyukasztós a busz, az ugyanazt a mintát lyukasztja amíg fizikailag át nem állítják. Így jó eséllyel ha később ugyanarra a buszra szállsz, ugyanaz lenne a minta, és nem lehetne észrevenni. Az elekronikus jegykezelőknél (ahogy a 4-es írta) a rá nyomtatott kódból észrevehető a trükközés.
nb2019 jól írja. Viszont ha jól tudom sok helyen a végállomásokon a buszvezető átállítja a mechanikus lyukasztót is, így ez nem feltétlenül működne.
Ne bliccelj.
Ez régen működött, amikor még a lyukasztók mechanikusan lyukasztották ki a jegyet. Bár akkor is csak akkor, ha a vezető a végállomáson nem állította át a lyukasztót. Például régen, még az 1980-as évek végén a 3V járaton volt egy ismerős buszvezető, aki nem állítgatta át a lyukasztót. Mindig ugyanazzal a busszal (BY-76-53 volt a rendszáma) jött, ugyanabban az időben. Így az egyszer kilyukasztott jeggyel másnap, harmadnap, stb. is lehetett utazni, addig, amíg egyszer nem jött az ellenőr és be nem szakította a jegyet. Persze ennek feltétele volt, hogy mindennap ugyanarra a rendszámú buszra kellett felszállni.
Ez a busz volt az, itt már az új a rendszáma, BPO-881:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!