Miért mondják az 1-es metróra, hogy az nem is igazi metró, csak földalatti?
Én értem a különbséget, amit előttem leírtak, de hogy ezek nem válaszolják meg a kérdést, az is biztos. A metró szónak semmi köze nincsen ezekhez a dolgokhoz.
Ha a név eredetét nézzük, akkor a metropolitan railway kifejezésből ered, azaz nagyvárosi vasút. Gondolom most jönnek a villamososok, ezt felejtsük is el, mert földalatti hamarabb volt, mint villamos.
Ha pedig szimplán a köznyelvi használatra gondolunk, akkor meg végképp kirajzolódik, hogy a "földalatti" és a "metró" azok egymás szinonimái. Ugyanis angol nyelvterületeken nem szokás használni a metro szót, sokkal inkább az underground, azaz földalatti kifejezés a hasznos. Ami mellesleg a Metropolitan Underground Railways-ből ered, ami a világ első londoni metróvonalának a neve és hát... egy kifejezésben szerepel a "metró" és a "földalatti". Szerintem ennél több bizonyíték nem kell.
Metró = földalatti, egymással szabadon felcserélhető szavak. Aki szerint különbség van a kettő között, annak fogalma sincs róla, hogy miről beszél. Ezek azok az emberek, akik egyszer hallanak valamit, aztán lépten-nyomon mindenhol mindenkinek elmondják ők is, hogy érdekesnek és okosnak tűnjenek, mert amúgy ők maguk is tudják, hogy nem azok és ilyen eszközökkel rejtegetik ezt a tényt.
"Nem olyan mélyen megy mint a metrók."
A 3-as metró az északi részén ugyanúgy kéregben van vezetve mint az 1-es.
Felesleges a szavakonrugózni. A földalatti, kisföldalatti, stb ráragadt már az 1-es metróra. Olyan mint a Moszkva tér, stb. Mindenki így hívja.
Az M1 (1-es mertró)a bkk(bkv) nyilvántartásban,számítógépes rendszerben könnyebben kezelhető,ez olyan,mint villamosos rendszerbe besorolt Fogaskerekű 60-as villamosként.
Mivel még anno ez volt az első vasút,ami a föld alatt ment,és méretben olyan kisebb volt,ezért lett az összes ember számára kisföldalatti.
Ez olyan,mint a TM 3600-as típusú villamost Stukának nevezték el a budapestiek,hivatalosan soha nem volt ez a típusneve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!