Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Budapestiek! A Keletiben át...

Budapestiek! A Keletiben át lehet érni 20p alatt?

Figyelt kérdés
Egyik vágányról a másikra? Szombathelyre mennék 20perc lesz az átszállásra. Mamámmal mennék, aki kicsit lassabban megy.
aug. 9. 16:46
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Bocsánat, írtad, hogy Szombathelyre mész, oda jellemzően a 11-esről szokott indulni IC. Ha keletről jössz (pl. Füzesabony, Debrecen), azzal számolj, hogy tetemes késések előfordulhatnak! Ha a Tokaj IC-vel jössz, akkor felejtsd el, hogy 20 perc elég lesz. 20 perc az csak a késése szokott lenni... Ha mondjuk Agriával jössz, az ritkán szokott 10 percnél többet késni, bár pontosan is ritkán ér be. Jellemzően 5 és 10 perc közötti késést szokott felhalmozni. (Főleg ha még Kőbányánál megáll kitenni a vasutas haverokat...)
aug. 10. 14:06
 12/13 A kérdező kommentje:
10es Debrecen-Bükfürdő
aug. 10. 17:33
 13/13 anonim ***** válasza:

Nem akarok negatív lenni, de akkor valószínűleg nem fogjátok elérni.

Minden bizonnyal a Tokaj IC-vel jöttök Debrecenből Budapestig. Az 2 óránként közlekedik, páros óra 47-kor van "HIVATALOSAN" a keletiben. És általában az 5-ös vágányra szokott érkezni. (Bár nagy késésekkor gyakran borul a rend.) (A vonatoknál nap közben a legtöbb helyen órás, vagy kétórás rendszeresség a jellemző.)

Viszont Szombathelyre páros óra 15-kor indul IC, amire nem 20 percetek, hanem több, mint 1 órátok lesz átszállni. Tehát pl. ha pl. 10:47-kor ér be a vonatotok (ha jól tudom, ez a legkorábbi IC Debrecenből), onnan Szombathelyre csak 12:15-kor fog indulni.

Mondjuk ha Sopron felé mentek, akkor tényleg kb. 20 percetek van, mert az 11:15-kor indul Budapestről. Hogy azt el lehet-e érni? Megnézve a mai nap adatait, ma az a vonat, aminek 10:47-kor kellett volna beérkeznie, 11:18-kor ért be... azaz 31 perc késéssel. Amikor beért, akkor Sopronba az IC már 3 perce elindult. Egész nap jellemző erre az IC-re a 10-40 perc közötti késés, volt, amelyik annyit késett, hogy nem is ment el Budapestig, hanem Hatvannál leállították, aztán mindenki menjen, amerre lát, utazzon tovább más vonattal. (Szerencsére onnan azért gyakran mennek vonatok, kb. félóránként.)

Megnéztem, összesen 2 olyan Tokaj IC (ez a neve a Debrecen - Budapest keleti között közlekedő Intercitynek) volt ma, amelyik kevesebb, mint negyed órát késett. És ez általánosan jellemző a mostani időszakra, szóval annak, hogy egyáltalán esélyetek legyen elérni onnan a soproni IC-t, kb. 10% az esélye.

Én tényleg azt javaslom, hogy legyen B tervetek, bár ugye IC-nél nehéz rugalmasnak lenni, mert ugye csak egy adott vonatra jó a helyjegy. (Ilyenkor, ha vonatkésés miatt bukik az ember helyjegyet, érdemes a pénztárban vagy az utascentrumban reklamálni, nekem volt már, hogy visszatérítették, és adtak helyette helyjegyet a következő vonatra. Csak ugye nem biztos, hogy azon van még hely, bár azért ritkán szokott mind elfogyni. De én már elővigyázatosságból van, hogy a következő vonatra is veszek helyjegyet, aztán legfeljebb (online szoktam) visszaváltom, ha mégis elérem az elsőt. Igaz, így pár forintot bukok...)

Szóval szerintem érdemes egyenesen Szombathely felé mennetek, oda páros óra 15-kor indul a vonat, tehát az előbbi példát alapul véve, ha a hivatalosan 10:47-kor érkező vonattal jöttök a Keletibe, ami 90%, hogy sokat fog késni, és valószínűleg olyan 11:15-11:20 környékén fog beérni (az IC-k pedig nem várják be egymást, ott nincs csatlakozás), akkor el tudtok menni a 12:15-ös vonattal ami ha nem késik, akkor adott óra 49-kor érkezik be Szombathelyre, rendszerint az A vágányra, és általában a mellette (az állomás "belsejte" felé, nem az utca felé, mert ott a B vágány van) levő 1-es vágányról szokott indulni a vonat minden egész órakor Bükre. Ez azért annyit nem szokott késni, és legtöbbször tényleg csak egy vágánnyi távolságot kell megtenni.

Alternatívaként mehettek a Bakony "intercityvel", ami igazából nem is IC, csak van egy helyjegyes kocsi, de a többibe helyjegy nélkül is fel lehet szállni, viszont ez a Déliből indul, szóval vagy oda kell átmetrózni (2-es metró), vagy Kelenföldre (4-es metró). Viszont ennek háromnegyed órával több a menetideje, és rendszerint 20 percet késik. Egyébként minden páros óra 0 perckor indul a Déliből.

Meg persze Sopron felé is vannak alternatívák, minden óra 40 perckor indul Győrig Railjet vagy Eurocity (mindkettő helyjegyes), jelen példánál 11:40-kor, ami 13:00-kor ér Győrbe, ahonnan ma mondjuk csak a következő, Budapestről induló IC-vel tudtatok volna továbbutazni, de a délután tobbi felében, illetve hétköznaponként kicsit már korábban is, minden óra 51-kor indul személyvonat Sopronba. (Arrafelé az is elég kényelmes ám!)

De nem akarom még jobban túlragozni, ha tudok, szívesen segítek! Barátnőmmel az ország két ellentétes végén élünk, rengetegszer megtettem már a Sopron/Szombathely-Debrecen utat.

aug. 10. 21:19
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!