18 éves vagyok. Még sosem ültem buszon egyedül. Mi a buszozás menete? Mit kell a buszon csinálni? Honnét tudom, mikor indulnak, hova érkeznek a buszok? Honnét tudom, hogy melyik várakozóhelyről indul a busz, amire fel akarok szállni?
"Lehet, hogy gáz vagyok, meg nem életre való, de nagyon antiszociális vagyok, és félénk, visszahúzódó természetű. Nagyon félek.."
Így jártál, kiscsillag. Belőled már kb. sosem lesz normális ember. Közmunkára talán felvesznek majd.
Kérdező, ilyen talán még a mesében sincs. Ha ide tudsz írni, akkor szépen meg tudod keresni az interneten, mikor, honnan indulnak és érkeznek a buszok. Persze ehhez azt is tudni kell, hogy honnan hova és mikor akarsz utazni. Ez utóbbit talán csak meg tudod oldani.
„Honnét tudom, hogy melyik várakozóhelyről indul a busz, amire fel akarok szállni?”
Például megkérdezed az információn.
„Mit kell a buszon csinálni?”
Mégis, mit kellene csinálni? Szépen leülsz az egyik ülőhelyre, aztán nézel ki a fejedből.
Honnan-hová buszozol?
Így könnyebb lenne részletes választ adni.
De általánosságban:
Tájékozódsz, hogy melyik járat hová megy, mikor jön. (Google maps, menetrendek.hu, adott társaság oldala, papír alapú menetrend, ügyfélszolgálat stb.)
Gondoskodsz a menetjegyedről (pénztár, automata vagy buszon kell venni).
Felszállsz, ha kell megmutatod a menetjegyedet a sofőrnek, figyeled a megállókat és az úticélod előtt jelzed a leszállási szándékodat és végül leszállsz.
Megpróbálom összfoglalni pár lépésben:
1: Megnézed, honnan-hova akarsz utazni. menetrendek.hu, google útvonalkereső ebben segít.
2: Megkeresed hol van a kiinduló megálló. Ebben segít a google maps, esetleg ha az alapján nem találod meg, kérsz útbaigazítást.
3/a: Megveszed a jegyed elővételben.
3/a/I: Buszpályaudvar pénztárában, automatában.
3/a/II: Elektronikusan valamelyik appban. (MÁV, E-jegy, BP Go, stb)
4/a: Felszállsz a buszra (ha nagyobb forgalmú a megálló/állomás ellenőrződ hogy jó buszra szállsz-e) napszaknak megfelelően illedelmesen köszönsz, és érvényesíted a jegyed a készülék alatt, megmutatod a sofőrnek.
vagy
3/b: Felszállsz a buszra (ha nagyobb forgalmú a megálló/állomás ellenőrződ hogy jó buszra szállsz-e) napszaknak megfelelően illedelmesen köszönsz.
4/b: Megveszed a jegyet a sofőrnél.
5: Beljebb fárdsz a busz belsejébe, majd
5/a: ha van megfelelő ülőhely leülsz (haladóknak: ha valaki mellé kell ülni az illem szerint megkérdezheted szabad-e a hely)
5/b: állva maradsz. (Ez esetben érdemes kapaszkodni.)
6: Zenét hallgatsz/olvasol/rubik-kockázol/bármi egyéb tevékenységet végzel ami a közerkölcsbe és a normákba nem ütközik (ebbe esetleg beleférhet az utastársaddal való beszélgetés is, ha ő kezdemányezi, és neked is van hozzá kedved; vagy te kezdeményezed, és neki is van hozzá kedve) közben figyeled, hogy mikor érkezik a busz a megállóba, ahol le kell majd szállnod.
7: Ha ültél felállsz (ha esetleg melléd ült valaki, udvariasan jelzed felé a leszállási szándékodat) és elindulsz valamely hátsó ajtó felé. Itt is két eset lehetséges:
7/a: Te vagy az első leszállni szándékozó az adott ajtónál, megkeresed a leszállás jelző gombot, és megnyomod
7/b: Megállsz az előtted álló, leszállni szándékozó mögött.
8: A busz megállása után megvárod, amíg kinyílik az ajtó, és leszállsz.
Én is elég zárkózott vagyok, de ne aggódj miatta, az első pár alkalom után megszokod, és menni fog.
Látom sok mindentudó jött ide megalázni, de ne foglalkozz velük. Nem ismerhet mindenki mindent.
Én csak ennyit akartam hozzáfűzni, mert az előttem író szépen kifejtette a dolgokat.
"Mit kell a buszon csinálni?"
🤦♂️😔
Utazni, az isten áldjon meg, szerinted miért szállsz rá fel?!
Én most nem értem ezen mit kell így csodálkozni. Lehet, hogy valahol egy belvárosban lakik, ahol nem volt szükség buszra, mert minden közel volt. Ezért simán feljöhet megkérdezni, hogy hogyan kell utazni. A megfogalmazás fura, de azért érthető, hogy a "Mit kell a buszon csinálni?" kérdéssel azt akarja kérdezni, hogy hogyan kell a jegyet kezelni, vagy venni.
Végül is ez az oldal lényege, hogy megkérdezhess dolgokat másoktól, nem tudom, hogy miért jó idejönni ítélkezni.
18 év alatt sosem ült buszon? Ki hiszi ezt el?
De még ha így is van, akkor is süt a kérdésről (sőt tulajdonképpen ő maga is leírja) hogy egy életképtelen idióta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!