Nincs már gyorsvonat/sebesvonat?
Magyarország Máv.
elvileg megszűnt a gyorsvonat is, és a sebes vonat is,
sebes helyett IR, gyors helyett expressz van.
én nagyon régóta nem találkoztam sebes/gyorsvonattal.
Én abban az egyben nem látom a logikát, hogy az IR és a sebes között mi a különbség.
Még mindig bonyolult a díjszabás.
Én részemről 3 vonatnemet hagynék meg:IC,IR, és személy.
Persze az elővárosi zónarendszer maradna.
Helyjegy vásárlást fakultatívvá tenném,mert ami az IC-ken manapság jellemző az kaotikus.
#13: Az IR nem sebes, inkább egy hosszabb távon járó (távolsági) személy. Nem, vagy alig hagy ki megállót, van, ahol nincs is vele párhuzamosan sima személy.
Mi bonyolult a díjszabáson? 1 fajta menetjegy van és 3 féle helyjegy. A pótjegyek megszűntek. Van még (napi és havi) megyei és országos jegy/bérlet. Sosem volt ennyire egyszerű a díjszabás. Talán amikor nem volt már gyorsvonati pótdíj, de nem volt még IC. (80-as évek vége, 90-es évek eleje.)
Meg tudnád nevezni a helyjegy típusokat, mert számomra még mindig nem világos?
Az IR kategória számomra azért nem egyértelmű, mert a Cívis számomra inkább sebesvonat a megállási rendjét tekintve, az Agria-Mátra, pedig Hatvanig a zónázó vonat szerepét tölti be.
Szóval teljesen más funkciót lát el, mint a Gemenc-Helikon-Pannónia hármas esetében.
#15: Igen.
- Expressz vonati helyjegy, 300 Ft. (Ennyi IC-ken a nem IC minőségű kocsikba is, ahol azok nincsenek gyorsvonati kocsiként meghirdetve.)
- IC 2. osztályú helyjegy. Elővételben 650 Ft, aznap véve 1000 Ft.
- IC 1. osztályú helyjegy, 2000 Ft.
- Prémium (1+) osztályú helyjegy, 3000 Ft.
Ez valóban 4, a prémium nem ugrott be tegnap. Ja, és ezeket most fejből írtam, nem megnéztem valahol.
Az igaz, hogy a Cívis inkább sebes, hülyeség volt IR-nek keresztelni.
Gyerekkoromban a HEV-en is volt sebesvonat :)
Megsontolte a vezer a keletnemet rozoganyt, aztan ment, mint a veszedelem.
39F incel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!