Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Van arról szabály, hogy...

Van arról szabály, hogy mindenkinek joga van minden viszonylaton a lehető legolcsóbb vasúti szolgáltatás igénybevételére?

Figyelt kérdés
A vasúti közlekedés ill. a tarifarendszer ugye úgy van összeállítva, hogy mindenhonnan mindenhova el lehet jutni a legolcsóbban, legfapadosabban, alapáron. Erre van valami törvény ill. szabály, vagy ez csak úgy van így összeállítva? Ha van, hol?
2024. máj. 2. 09:58
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
54%
Az Alaptörbényben talán.
2024. máj. 2. 10:52
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Itt ez szerepel: "közforgalmú személyszállítási szolgáltatás: az a személyszállítási szolgáltatás, amelyet – a közzétett feltételek alkalmazásával, díj ellenében – bárki igénybe vehet;"

valamint: "az egyes közlekedési módok tekintetében a díjak rendszere biztosítsa az egyéni közlekedéssel szembeni versenyképességet,"

(frissebbet nem találtam, valószínűleg ez a hatályos).

A "lehető legolcsóbb" az a tarifarendszerből adódik, meg az eszélyességen alapul - egy 20 km-es útra nem számítanak fel egy 150 km-es díjat. De nincs olyan, hogy márpedig A és B között X forintnál nem lehet drágább. A fenti két idézett mondatból viszont következik, hogy a tarifarendszert észszerűen kell kialakítani, vagyis ne legyen olyan, hogy mondjuk 100 km-ig olcsó a vonatjegy, afölött meg úgy megdrágul, hogy inkább bérel az ember egy autót. Ennek megfelel egyébként a régóta meglévő kilométer alapú tarifarendszer és az újonnan bevezetett bérletek, napijegyek is.

2024. máj. 2. 13:40
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszi. Én valójában arra gondoltam, hogy mindenhonnan mindenhova el lehet jutni 2. osztályú, nem feláras jeggyel. Abba akarnék belekötni, hogy amióta van ez az idióta kerékpárdíjazás, reggel 7 és este 10 között nem tudok 500 forintért kerékpárral (vonaton...) Pestre menni. Elvileg el kell gurulnom egy másik vasútvonalhoz, ahonnan lehet 500-ért menni. Ott viszont arra kell figyelnem, hogy eleget kerekezzek ahhoz, hogy ne lépjem túl a 100,0 ill. a 120,0 km-t, mert ugye részemre km-függően adnak jegyet. Vagy biciklizek 50 km-t, ahonnan nem 800, hanem 500. Azt sem tudom megcsinálni, hogy átszállok 500-as vonatra a legközelebbi állomáson, mert a 800-ason a 800-at ki kell fizetnem. Értem én, hogy ki kell fizetni, de az azért durva, hogy egyszer 500 a 100 km, egyszer meg 800. Ez megint a gratulálok-kategória.
2024. máj. 2. 13:50
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Jah azt hittem valami jogi kérdés, azért írtam az Alaptörvényt.

De ez így díjszabási probléma és valószinüleg félreértettél valamit. A drágábbik jegy az kerékpáros helyjegy és azért van, mert nem sima személyvonattal utazol

[link]

A sima kerékpárjegy 500 forint km megkötés nélkül.

Erre jön 300 forint helyjegy bizonyos vonatokon.

Vagyis nem az a baj hogy nem biztosítják neked azt az alapjogot hogy eljuthass bárhonnan bárhova a lehető legolcsóbban, hanem az hogy te nem a legolcsóbb szolgáltatást veszed igénybe.

Ha rendszeresen viszed a kedékpárodat, akkor érdemesegg kerékpáros országbérletet venni 4950 forintért. Az ötödik utazás után már behozza az árát. Viszont olyan vonaton ahol a kerékpárodnak is kell helyjegyet váltani, azon a kerékpáros országbérlet mellé is kell kerékpár helyjegy!

2024. máj. 2. 14:36
 5/12 Justinianus ***** válasza:
42%
Egy FÉL GOMBÓC fagyi áráért viheted a nyomorult biciklidet Záhonyból Sopromba, mi a franc kéne még?!?
2024. máj. 2. 17:40
 6/12 Justinianus ***** válasza:
És ha bérletet veszel, akkor egy gombóc áráért egy hétig viheted, ez is gratulálok kategória?
2024. máj. 2. 17:43
 7/12 anonim ***** válasza:

"Ez megint a gratulálok-kategória."

Te meg az ostoba fröcsögő ember kategória vagy. Ha addig eljutottál hogy kifröcsögj egy kérdést a gyakorira, akkor a máv honlapját is meg tudtad volna nézni.

Nem baj ha hülye vagy.

Az viszont annál inkább hogy neked is egy szavazatod van a választásokon. És pont az ilyen ostoba barmok miatt tartunk ott ahol.

2024. máj. 2. 18:35
 8/12 A kérdező kommentje:

Hű, erre nem számítottam.

6-os: Ha bérletet veszek, akkor is ki kell fizetnem a 300-at.

4-es: Hát, ha reggel 6:54-kor elmegy az utolsó 500-as, akkor hiába akarok mást igénybe venni.

5-ös: Sem ez, sem az. 500, vagy ahogy idáig volt, km-alapú.

2024. máj. 4. 13:00
 9/12 anonim ***** válasza:
Az nem derült ki, milyen viszonylaton utaznál, de ehhez a joghoz nem feltétlenül kapcsolódik, hogy a kerékpárodat is a lehető legolcsóbban vidd magaddal. Ahol nincs vonat, ott meg lehetőség sincs a kerékpárszállításra.
2024. máj. 4. 14:20
 10/12 A kérdező kommentje:

9-es, igen, ezért érdekelne a szabály. Arra én is gondoltam, hogy még ha személyszállításra vonatkozik is, kerékpárra már esetleg nem. Konkrétan Veszprémből mennék Pestre. Legurulhatnék a Balatonhoz, de ahhoz nincs sok kedvem, időm stb. Este nem gond, akkor a 21:00-ás és a 22:45-ös 500-as. Valójában az a bosszantó, hogy ugyanannyit mennék mindkét vasútvonalon, de az egyiken 500, a másikon 800. Arról nem is beszélve, hogy csak Székesfehérvárig 800, ami 45 km. Tehát ha el akarom vinni a biciklimet Székesfehérvárra, fizessek magamért 840-et, a bicikliért meg 800-at.

Az 5-ös írja, hogy elvihetem Záhonytól Sopronig 500-ért, és ebben igaza is van.

2024. máj. 4. 20:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!