Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Köteles kinyitni az ajtót a...

Köteles kinyitni az ajtót a buszsofőr amikor már egyszer bezárta?

Figyelt kérdés

láttam a távolból hogy a busz megérkezett, kinyitotta az ajtót az embereknek, azok felszálltak. A lámpa pirosra váltott pár másodperccel hamarabb, tudtam hogy nem fog váltani egy jó ideig ezért odasiettem és kopogtattam az ajtón hogy legyen szíves és nyissa ki. Harmadik kopogásra rámnézett és csak megrázta a fejét a söfőr. Csak meglepődve néztem, és inkább nem is csináltam semmit mert tudtam hogy vagy 5 perc és jön a következő és ha elkezdek magyarázni akkor megadom neki amit akar, hogy felidegesít, arrébbálltam a megállóban.

Csak hogy letisztázzam egy centit se mozdult a busz azután hogy felszálltak az emberek, és a lámpa még vagy 30 mp-ig piros volt a felszállási próbálkozásom után.

Jogos lett volna a felháborodásom vagy a söfőrnek volt igaza?

2023. okt. 4. 18:19
 1/9 anonim ***** válasza:
95%

A soförnek van igaza, a menetrend szerint kell becsukni az ajtót.

Elvileg, ha jó fej, kinyithatja, de nem kötelezhetö erre

2023. okt. 4. 18:28
 2/9 A kérdező kommentje:
Áh értem, köszönöm a választ, még jó hogy nem kezdtem el okoskodni
2023. okt. 4. 18:36
 3/9 anonim ***** válasza:
94%
Legjobb tudomásom szerint ha egyszer bezárta az ajtót, akkor a szabályzat szerint már nem nyithatja vissza. Ahogy #1 is mondja, puszta jóindulatból kinyithatja, ha úgy tartja kedve, de elvileg nem teheti.
2023. okt. 4. 18:44
 4/9 anonim ***** válasza:
80%
Szakmailag teljesen igaza volt, ilyenkor nem köteles visszanyitni. Ezzel együtt emberségből szerintem megkérdőjelezhető ez a “csak azért is itt hagylak” mentalitás, számomra nagyon ellenszenves. Nyilván, ha 5 perc múlva jön a következő, akkor nem nagy tragédia, de sokan ugyanezt megcsinálják órás ütem mellett is.
2023. okt. 4. 19:21
 5/9 anonim ***** válasza:
#4-nek üzenem, hogy több kötözködő is van itt az oldalon, aki akkor kerdezett volna, ha visszanyitja. Hogy miért csinál olyat, ami nem szabályos...
2023. okt. 4. 21:31
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Azt kizártnak tartom, hogy meg lenne szabva nekik, hogy a buszmegállóban állva hányszor nyitják és csukják az ajtókat.

A busz megmozdulása lehet az a határ, amikor már nem szabad kinyitni az ajtót. Tehát ha fél métert megy, de forgalmi okokból mégse tud kiállni a megállóból, az már ilyen eset.

Ha valaki máshogy tudja, linkelje a szabályt, egész biztosan minden fent van a neten. (Vasútnál dolgozom, itt minden utasítás elérhető neten sok éve.)

2023. okt. 5. 06:36
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem köteles. Ha az adott helyzetben nem veszélyes a felszállás, akkor a sofőr jó- vagy rosszindulatán múlik, hogy kinyitja-e az ajtót.
2023. okt. 5. 08:07
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Amíg a megállóban áll kinyithatja. Ha fél métert előre gurult a lámpához már nem, akkor se ha az első ajtó még a megálló tábla mögött van. Mifelénk a Volánbusz nem szokott ilyenkor elindulni a megállóból, csak ha már zöld van, bár itt csúcsidőben 15, azon kívül 30 perc a követési idő. Bár a menetrend nagyon rosszul van megoldva, mert pont miután elindulna az orrára vált pirosra. + fél perc tartózkodást beírva a menetrendbe nem lenne gond.
2023. okt. 5. 09:24
 9/9 anonim ***** válasza:
Nem köteles. Az utascsere megtörtént, többször megismételni indokolatlan, feltartja a buszt, azzal nő a menetidő, felborul a követési idő, többi megállóban meg jön a reklamálás hogy miért nem jön időbe stb stb, továbbá az utasok eloszlása buszonként sem lesz megfelelő mert akkor egy buszon nagyon sokan lesznek a következőn meg alig lesznek így egymást érik utol a járatok. Ha a menetidő megengedi, nincs még esetleg indulási idő akkor belefér hogy megvárjon és felengedjen de más esetben nem indokolt.
2023. okt. 6. 07:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!