Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Mindig mondjak, hogy kulfoldon...

Mindig mondjak, hogy kulfoldon jobb a tomegkozlekedes, tenyleg jobb?

Figyelt kérdés

2023. aug. 14. 03:43
1 2
 11/17 bazaltkaroly ***** válasza:
Amerikában, főként New Yorkban, a metró egy igazi túlélő kaland. Láthatsz koncerteket az ajtóban, táncosokat, prédikáló lelkészeket, de nem tudhatod, hogy mikor fog egy bedrogozott vadember feléd repülni, leharapni az arcodat.
2023. aug. 14. 14:26
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Eleve mihez mérjük, belföldön jobb?

Magyarországon is vannak helyek, viszonylatok ahol teljesen jól lehet közlekedni, máshol borzasztó szarul.

A helyzet sem mindegy. Ha valahova életemben egyszer megyek és Pestről 2 átszállással 2 óra elérem a csatlakozásokat akkor örülök. A helyi ember meg lehet nem örül annak a napi 2 busznak.

Pesten belül sem mindegy, hogy belváros, villamos, metró közelében laksz, vagy külső kerületben ahonnan több idő bejutni mint Vácról.

2023. aug. 14. 15:43
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem jobb.

Mondok pár példát: Belgiumból vonatoztam rengetegszer Magyarországra, az pl. egyértelmű volt, hogy Hegyeshalom után kezdtek el jönni az 1-2 perces késések állomásonként, ami az osztrák oldalon nem volt jellemző. De a németeknél nagyon durva késéseket produkáltak, az ICE képes volt 1,5-2 órákat késni, a kalauzok meg csak vonogatták a vállukat, hogy hát munkaerőhiány, rossz a pálya, a vasút szerintük minden országban ilyen. Magyarországon ha a legutolsó faluba érkező vonat késik fél órát, akkor az általában vonattal érkező utasokat szállító helyközi busz megvárja. Németországban nekem egyszer annyit késett a vonatom, hogy 15 perccel késtem le az amúgy papíron 1,5 órás csatlakozást, és képes volt elindulni az a vonat pontosan, azt a 15 percet meg nem várva, ami amúgy Salzburgban 3 órát állt az éjszaka közepén, tehát pont belefért volna nekik megvárni egy-két késő csatlakozót. Szerintem ez ortó baromság, 6 órát kellett éjszaka várnom úgy, hogy covid miatt még a mekibe sem lehetett beülni melegedni a majdnem mínuszban.

Vagy nézzük meg a tömegközlekedést: akárki akármit mond, Budapesten elképesztően jól ki van találva, még éjszaka is totál elfogadható várakozással hazajutsz a külső kerületekbe is busszal. Genfben ha elmész szórakozni, hacsak nem indulsz haza este 9-kor, akkor majd reggel 6-kor tudsz hazamenni, vagy átgyaloglod a várost, mert a taxisoknak/übereseknek sincs kedvük éjszaka furikázni, meg egy csomó távot nem vállalnak be, vagy mert túl rövid, vagy mert túl hosszú, vagy mert nem szeretnek pár utcát.

De már egy megyeszékhely tömegközlekedése is ezerszer jobb nálunk, mint Nyugat-Európában, ritkább járatok, biztos, hogy sokat kell gyalogolnod, még ha van is busz.

Vagy ott van pl. az infrastruktúra, nálunk akármely városba érkezel vonattal vagy busszal, ott helyben minden infót és tarifát megtalálsz. Budapest tele van jegyautomatával, ami még ajánl is napi/hétvégi jegyet, tájékoztat. Írországba éjszaka szállt le a gépem, sehol semmi nem volt nyitva, reptér elég messze Dublin belvárosától, semmi infó, melyik busz merre és honnan indul. A fizetés tök egyszerű, vagy euró kp-t dobálsz, amennyit a sofőr kér, vagy befizetsz egy kártyára, amit elvileg szinte minden boltban lehet kapni és elvileg minden boltban lehet rá pénzt tölteni, buszsofőrnek mondod, hol fogsz leszállni, ő fejből tudja a zónákat, és amikor lehúzod, annyit von le róla, amennyit kell. Igen ám, csak hogy "elvileg" lehet minden közértben ilyen kártyát venni, én 2 órán keresztül csavarogtam, mire találtam egy boltot, ahol nem vonogatták a vállukat, hogy sajnos csak feltölteni tudnak, mert nincs üres, eladható kártyájuk.

Ehhez képest Budapesten ha az egyik megállóban nincs jegyautomata, a következőben tuti találsz, meg már appban is meg tudod venni a jegyedet. Apropó appok, még ebben is jobb a BKK, Zürich környékén pl. csak németül létezik az app, és mindig lefagy, valós idejű információról meg ne is álmodj. Olaszországban Nápolyban kizárólag sms-ben lett volna lehetőségünk jegyet venni, és nem engedte sem magyar, sem francia, sem svájci számról, mindig valami hibát dobott.

Szóval engem speciel nem érdekel, ki mit mondd, több mint fél Európát bejártam már, és olyan kényelmes, kiépített rendszerrel semmilyen szempontból nem találkoztam, mint a magyar. Olyan ez, amikor azt mondják, nyugaton olcsóbb a benzin meg jobb az útminőség, a facebookon ez lehet, így van, de amikor ténylegesen ott vagy, kiderül, hogy baromira nem. Most jártam meg autóval Genfet, osztrák autópályán olyan nyomvályú volt sok szakaszon a középső sávban is, ami itthon legfeljebb háromszámjegyű főúton van, de még ott sem sokszor.

2023. aug. 14. 17:52
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a budapesti tömegközlekedés tényleg kiemelkedő világviszonylatban is, főleg a hálózat sűrűsége, a menetsűrűség és az utastájékoztatás. Nyugatabbra a járművek állapota és a csatlakozási rendszerek megbízhatósága jobb, a gyorsvasuti lefedettség is jobb, viszont az általános lefedettség tipikusan rosszabb, a menetsűrűségről nem is beszélve.
2023. aug. 14. 19:24
 15/17 Jossszy3 válasza:

Berlinben buszoztam pár hete

Annyiban más volt hogy bedőlt a busz minden megállóban amíg nyitva volt az ajtó, hogy könnyebb legyen fel-leszállni

Itt mèg nem láttam de lehet van

2023. aug. 20. 03:43
 16/17 anonim ***** válasza:
budapesti elég jó.... legalábbis a város belső részén
2023. aug. 20. 10:06
 17/17 anonim ***** válasza:
ahol van rá igény, meg az infrastruktúra fenntartására forrás - és nem stadion meg gizsvazsút lesz belőle -, ott nagyon jó tud lenni a tömegközlekedés.
2023. aug. 20. 11:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!