Jellemzően egy Gyorsított, vagy egy Zónázó vonat a gyorsabb, nagyobb átlagsebességű?
Azonos viszonylaton:
-Budapest-Kelenföld - Székesfehérvár G43 54 perc; Z30 52 perc, így egy picit gyorsabb a zónázó
-Budapest-Keleti - Szolnok viszonylaton szintén a zónázó a gyorsabb, de itt a gyorsított tulajdonképpen egy zónázó, csak megáll plusz helyeken is
-Budapest-Nyugati - Szob viszonylaton szintén gyorsabb a zónázó, de itt is csak egy többletmegállós zónázó a G70.
-Budapest-Nyugati - Szolnok viszonylaton 4 perccel gyorsabb a zónázó, de most (nem tudom, hogy a nyár miatt, vagy végleges) nem járnak G50-esek.
-Budapest-Nyugati - Esztergom viszonylaton már nincsen gyorsított, de emlékeim szerint amikor volt, akkor néhány perccel gyorsabb volt, mint a zónázó.
Összességében én is azt tudom mondani, hogy a gyorsítottnak kéne gyorsabbnak lenni, hiszen az a teljes szakaszon kihagy megállókat, de mivel az elővárosban a legtöbb helyen csak egy több megállóval rendelkező zónázó, így nem gyorsabb.
Igazából attól függ, hogy a gyorsított a sima személy gyorsítottja, vagy a zónázó gyorsítottja.
Két példa:
-Z60-G60: a gyorsított a zónázó megállói mellett még megáll Rákoshegyen, Gyömrőn és Mendén (de az S50-hez képest nem áll meg Rákoskert, Ecser, Maglód, Maglódi nyaraló és Pusztaszentistván megállóhelyeken), vagyis itt a zónázó a gyorsabb.
-Z50-G50: a gyorsított a zónázó megállóiból kihagyja Budai út, Ceglédbercel-Cserő, Ceglédbercel és Ferihegy megállókat, tehát a gyorsított a gyorsabb ebben az esetben.
Ha az átlagsebesség érdekel, akkor megnézed egy vonat menetidejét és megtett útját és ezekből kiszámolod az átlagsebességét és a kapott számokat összehasonlítgatod.
Általános iskolás matek és fizika.
Ha nem megy, szólj, segítünk!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!