Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Az mitől függ hogy kinek...

Az mitől függ hogy kinek illik átadni a helyet buszon?

Figyelt kérdés
Amikor felszáll valaki akinek az illem szerint át illik adni a helyet, akkor mindegy ki adja át neki a helyét, vagy kik azok akiktől leginkább elvárható? Mit mond erről az illemszabály?
2022. nov. 17. 05:32
 1/10 anonim ***** válasza:
0%
A fiatalok kell át adják az idősebbeknek.
2022. nov. 17. 06:03
 2/10 A kérdező kommentje:
De közülük kiknek úgy értem, az mindegy? Hogy éppen melyik fiatal adja át
2022. nov. 17. 06:11
 3/10 anonim ***** válasza:
90%

Hát lehet én vagyok illetlen paraszt, de én mindig úgy voltam vele, hogy néma gyereknek anyja se érti a szavát. Volt, amikor át szerettem volna adni a helyem és tiltakozott, hát mondom jó. Onnantól úgy voltam vele, hogy bárkinek bármi baja van, majd szól. Én az üres széknél is mindig rákérdeztem, hogy szabad-e, ha valaki ült a másikon, gondoltam ha én tizenévesen képes vagyok rá, akkor egy idős is talán meg tudja ezt oldani. Ha kérik, én szívesen felállok, volt is rá példa nem egyszer, de olyan is volt, amikor megállt a két öregasszony mögöttem (eleve hátul szálltak fel, nem is láttam őket) és elkezdtek direkt jól hallhatóan, nyilvánvalóan rólam beszélni, hogy a mai fiatalok milyen bunkók, hát ilyeneknek meg főleg nem adom át a helyem. Szintén szemtanúja voltam egy szinte ugyanilyen esetnek, amikor egy másik fiatal srácot szidtak így, a gyerek egy szót sem szólt, csak felhúzta a nadrágszárát: komplett gipsz, az öregasszony meg úgy sprintelt előtte, mintha 20 éves lett volna, pedig a következő jött 3 perc múlva, na akkor itt is ki volt az igazi paraszt?

Lényeg a lényeg: akinek baja van, az majd szól.

2022. nov. 17. 06:17
 4/10 anonim ***** válasza:
97%
Aki szemmel láthatóan nehezen mozog vagy nehezen tud állva maradni, mert pl. idős, kisgyerekes, sérült/beteg.
2022. nov. 17. 06:40
 5/10 anonim ***** válasza:
95%

Erre van egy borzasztóan egyszerű szabály: annak add át a helyet, akinek arra nagyobb szüksége van, mint neked. És természetesen helyzete válogatja, hogy nyilvánvalóan szüksége van-e rá (ilyen az, aki nehezen mozog, a nyolchónapos terhes kismama, a gipszelt lábú mankós utas), avagy sem (ilyen a frissen műtött vagy egészségügyi probléma miatt szédülő, émelygő utas).

Előbbieknek nyilván illik késedelem nélkül átadni a helyet, utóbbiak majd szólnak.

2022. nov. 17. 07:06
 6/10 anonim ***** válasza:
90%

A Kérdező nem azt kérdezte, hogy kinek kell átadni a helyet, hanem hogy KI LEGYEN AZ, aki átadja a helyét. Csak elég rosszul fogalmazott.

Erre vonatkozóan nincsen szabály, de nyilvánvalóan nem egy másik idős/beteg/terhes/nehezen mozgó, stb. kell, hogy átadja, hanem bárki olyan, akinek ez nem okoz gondot.

Sok járaton vannak elsőbbségi jelölésű székek, véleményem szerint elsősorban az ott ülőknek illik felállni, és azt a helyet átadni. (Általában ezek alacsony székek az ajtók közelében, így a nehezen mozgó személyes számára a legjobbak.)

Egyebekben meg az, aki a legközelebb van a nehezen mozgó/veszélyeztetett személyhez, mert az nem nagy segítség, ha át kell gyalogolnia a buszt például egy átadott helyért, hanem az az igazi segítség, ha rögtön le tud ülni oda, ahol felszállt és leszállni is fog.

2022. nov. 17. 08:04
 7/10 anonim ***** válasza:
57%

Szerintem senkinek nem kell átadnia a helyét.

Nem vonatról van szó, buszon nincs biztosítva helyfoglalás, ez van. Többet fizetek a bérletért, mint az öregasszonyok akik ingyen utaznak, és követelőznek.

Akinek nem tetszik, hogy esetleg nemlesz hely, az menjen taxival.

2022. nov. 17. 08:57
 8/10 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem senkinek. Mondjuk en villamossal jarok altalaban, ott kicsi az esely hirtelen fekezesre, stb, ha kapaszkodik az ember, nem fog elesni. Volt ra pelda, hogy atatdtam a helyem, mert az elsobbsegin ultem es felszallt egy bacsi akinek szerintem kb 2 napja volt meg hatra az eletbol…

De egyebkent nem szoktam. A dohanyboltban ugyan a minap is elkertek a szemelyimet, lehet nem nezek ki egy faradt, fizikai munkat vegzo 30 feletti embernek, de attol meg az vagyok😀😀

2022. nov. 17. 11:26
 9/10 anonim ***** válasza:
88%
az idős emberek közül sem mind érdemli meg a helyet, amelyiken látszik hogy szegény járni is alig tud, ő természetesen igen, de akik a megállóban Jackie Chan módjára harcol azért, hogy ő szálljon fel először, majd felszállva játssza a hattyú halálát, az olyannak eszemben sincs
2022. nov. 17. 12:17
 10/10 anonim ***** válasza:
86%

Én annak adom át aki bottal jár, vagy láthatóan nehezen mozog, vagy mondjuk kisgyerekkel van.

A harcos tekintetű mindenkit bordánkönyöklő banyatankos szipirtyó egyik kategóriába se esik bele.

2022. nov. 17. 14:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!