Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Miért ennyire problémás sok...

Miért ennyire problémás sok embernek intercityvel utazni?

Figyelt kérdés

Heti 2x járok ic-vel, (albérletből haza és vice versa).

Rendszeresen előfordul, hogy ülnek a helyemen. Ez nem nagy probléma alapvetően, mert sokszor nincs tele a kocsi és csak egy megállót megyek, szóval beülök egy üres helyre és kész. De amikor szinte nincs üres hely és úgy foglalt az enyém, kicsit zavaró. Persze ez általában ilyen többlépcsős dolog, tehát aki az én helyemen ül, az azért ül ott, mert az ő helyére is ült valaki, stb. Csak nekem evidens, hogy (főleg egy tömött vonaton) oda üljek ahová a jegyem szól?

Aztán a másik dolog, amikor valaki beül egy helyre, és egy vele egyméretű bőröndöt meg se próbál az ülés mögé rakni, vagy felrakni a csomagtartóra (esetleg megkérni valakit, akár engem ha épp oda szól a jegyem, hogy segítsen felrakni), hanem nemes egyszerűséggel betolja maga mellé, elfoglalva egy helyet. Ez szintén a tömött járatokon szokott vicces lenni. Múlt vasárnap pont egy ilyen helyzetbe botlottam, ül a srác és mellette a bőrönd az én helyemen. Máshol nem volt hely, szóval a random leülök valahova, úgy is csak egy megállót megyek taktika nem működött. Szólok neki, hogy bocsi, de ide szól a jegyem és máshol nincs hely. Szándékosan süti le a fejét, fordul el, kerüli a szemkontaktust. Mondom le szeretnék ülni, megtennéd, hogy valahová elrakod a bőröndöt? Van itt az ülés mögött hely, vagy segítek felrakni a csomagtartóra ha gondolod, meg levenni is majd. Nem reagál, forgatja a fejét. Na mondom jó ezzel semmire nem fogok menni, jelenetet meg a franc se akart rendezni, inkább megálltam a felszálló részben, majd jött a kalauz, elmondtam neki mi a helyzet, aztán ő mondta, hogy a másik kocsiban van még pár szabad hely, oda nyugodtan leülhetek. Szóval végül is lett helyem, de szívesen elkerültem volna azt a kb. 3 percnyi kínosan egyoldalú beszélgetést. Régebben is volt több ilyen helyzet, szerencsére legtöbbször készségesek voltak az emberek és szívesen segítettek nekem helyet adni, de volt olyan is aki majdnem nekem esett, hogy miért nem ülök máshova (nem volt hely), miért zaklatom őt, nem látom mekkora bőrönddel van? Hát bocs, hol érdekel engem mekkora a bőröndöd, kényszerített valaki arra, hogy ekkora bőröndöt hozz magaddal? Meg mint említettem szívesen segítek fel-le pakolni is, szóval nem értem a felháborodást.

Aztán vannak akik annak ellenére, hogy a jegyükön pontosan fel van tüntetve melyik kocsi melyik ülésére szól a jegy, felszállnak 2 kocsival arrébb, rendszerint minimum 2 utazótáskával, majd a folyosókon verekedik át magukat a normálisan felszálló emberek közt, szinte felborítva azokat. Persze ha ezt szóvá teszik, akkor nekik áll feljebb. Ezeket sem szoktam érteni, általában 21-22-ig vannak számozva a kocsik, addig gyanítom ismerik a számokat, ha már egy ic jegyet meg tudnak venni. Ha esetleg nem, akkor pedig megkérdezni a kalauzt, hogy bocsi ez melyik kocsi.

Azért fizetek pluszba az intercity jegyért, hogy a relatíve hosszú távot, fix ülőhellyel, nyugalomban, kellemetlen emberek nélkül (van egy-két megálló, ahol a személyvonat megáll és gyakran érdekes fazonok szállnak fel ott) kevés megállóval hamar meg tudjam tenni. A számozásos rendszer sem viccből van kitalálva, szerintem alapvető lenne, hogy oda ülök ahová a jegyem szól, nem megnehezítve ezzel utastársaim dolgát/kellemetlen helyzetbe hozni őket. Ehhez képest 10 utazásból 6-7 ilyenekkel indul, ami kicsit frusztráló.

2022. máj. 7. 15:45
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Tudtommal egyszer sem a hibás jegykiadás volt a probléma, csak simán oda ült az illető ahová épp szimpatikus volt, vagy már az ő helyén is ültek. Kommunikáció nem gond, nem csak csendben morcogok/bunkózok. Köszönök, megkérem hogy pakolja arrébb a cuccait, felajánlom hogy segítek is benne, vagy mondom hogy oda szól a jegyem. De nem mindig járok sikerrel, mint ahogy a kérdésemben is írtam.

10-es: Ugyanoda megy a másik ülés is, az tény és ez a máshová ülés működik is, de ezt is írtam, hogyha van hely, akkor nem problémázok, leülk máshová és kész. A gond akkor van ha tömött járaton foglalnak be tetszőlegesen helyeket és akkor ülnek a helyemen, ha leülnék máshova, általában oda is szól valakinek a jegye és nem nagyon van más hely kocsin belül (más kocsiba meg nem látok át). Ezért tartom a véleményem, hogy nem véletlen a számozásos rendszer és ha nekem az x számú kocsi y számú ülésére szól a jegyem, akkor oda ülök hogy ne okozzak másnak kényelmetlenséget.

2022. máj. 7. 19:31
 12/17 anonim ***** válasza:
96%
Az emberek gyökerek sajnos. Ugyanezt játsszák mindenhol. Leparkol ott ahol nem szabad és feltartja az egész utca forgalmát, de nem érzi magát hibásnak és nem is érdekli, hisz ő csak 5 percre szaladt be a trafikba. Eléd akar állni a pénztárnál, mert ő csak 3 zsemlét vesz, ne kelljen már kivárnia a sort. És lehetne sorolni a végtelenségig… :/
2022. máj. 7. 22:26
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Az utolsó előtti bekezdésben leírtak lehet azért van, mert ha az ember nem a végállomáson száll fel, akkor csak a vonat érkezésekor tudja elolvasni a számozást, ha nincs információja az utasnak, hogy hányadik kocsi, a vonat meg 1-2 percet áll, ha hosszú a szerelvény, akkor a vonat elejétől a végéig nincs idő elmenni, ott hagy a vonat. De ha felülsz az orrod előtt lévő kocsira nem késed le, szerelvényen már van időd megkeresni a te kocsidat. A Balatonon 1 megállót így utaztam az IC kocsiban, mert nem akartam lekésni, míg átérnék a 2. osztályra, addig meg is érkezenék a célhelyre, így inkább az ajtónál álltam és drukkoltam hogy a kalauz ne jöjjön, vagy méltányos legyen (végül nem jött senki), ha Pestig megyek, végigtrappoltam volna a szerelvényen.
2022. máj. 7. 22:39
 14/17 A kérdező kommentje:
Van igazság abban amit írsz, de nem hiszem, hogy amíg látják a kalauzok, vagy az indító, hogy van még a peronon ember aki arra a vonatra szeretne felszállni, elindítják. Általában nekem is hosszú szerelvény szokott jönni, van 4-5 kocsin át kell sétálnom, de sosem volt ebből probléma. Alapvetően is késnek rendszeresen 1-2 perceket, nem fognak szívózni azon a fél percen, amíg felszáll még az a pár ember. Vagy ha mindenképp ezt a megoldást választja, hogy felszáll egy random kocsiba, akkor álljon oldalra az ajtónál miután felszállt, várja meg míg a tömeg berendezkedik és akkor nyugodtan sétálhat több kocsit is, anélkül, hogy bárkit fel kellene löknie vagy embereken kéne átverekednie magát.
2022. máj. 7. 23:59
 15/17 MIKLÓS18 válasza:
0%

Parasztság az is hogy egyes vonalakon(Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely)Aki egy bizonyos szakaszon belül utazik,Ő nem helyjegyköteles,aki pedig végigutazza a vonalat,Ő az!Én a nem helyjegykötelesbe esek szinte mindig,és nem szeretem,nagyon nem,amikor a sznob helyjegytulajok fel akarnak állítani,hogy a helyüket foglalom,holott,Én bárhol tartózkodhatok-szabályosan!Az ilyen,többnyire Felső-Borsodból Budapestre/Budapestről Felső-Borsodba tartó,többnyire Ifjúkorú, pesti hallgatókat Sznobnak tekintem!

Én Sosem kevés holmival utazom,ha utazom,emiatt kész mini edzés vonaton belül áthelyezkednem,nem beszélve arról,hogy Diabetes szövődményei következtében alig érzem kezemet,és a holmi,ami nálam van,nem olcsó(Tablet,laptop,iPhone,stb.)!Szóval,ha ilyenkor elejtek valamit,akkor dolgozhatok éveken át,hogy behozzam az anyagi kárt!Persze,sosem voltak komoly konfliktusaim ebből,mert nem zsúfolt vonatokon ilyen esetben a normális helyjegytulajdonos leül valahova,oszt jónapot!A "helyjegy Nem ad nemesi rangot!" Ez az Én álláspontom!

2022. máj. 8. 00:30
 16/17 anonim ***** válasza:
90%

#15 "Én bárhol tartózkodhatok-szabályosan!" Ez nem igaz! Attól, hogy nem helyjegyköteles azon a szakaszon a vonat, amin utazol, még nem jelenti, hogy te bárhová ülhetsz. Ellenkezőleg, azt jelenti, hogy egyáltalán nincsen ülőhelybiztosításod. Szóval ha valakinek van helyjegye, akkor teljes joggal kéri a helyét. Ha sokan vannak, és mindenkinek van helyjegye rajtad kívül, akkor bizony nem jut neked ülőhely!

De persze, nyilván ők a sznobok, amiért jogosan le szeretnének ülni a megvásárolt helyükre... Meg mert Budapestre mernek utazni... Hülye sznob fiatal egyetemisták, biztos még helyesen írni és központozni is tudnak (veled ellentétben), micsoda skandalum...

2022. máj. 8. 01:47
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
Retek, balkáni horda, kedvencem amikor a hülyapic$a fekszik keresztben 4 ülésen, guriguri bőrönd a másik 4-es ülésen pihen, amikor kirugdosom akkor meg vágja a pofákat, 1 jeggyel 8 helyen mereszt. Meg az okostóbiás, neki is elfoglalták a helyét, stb jön a mesedélután. Ausztriában is sokat járok vonattal, ilyet még nem tapasztaltam, kivéve a Rába IC, ami hordja ki kapálni a suttyókat, ott szokott még disznóól uralkodni. Nem véletlenül vagyunk az EU pöcegödre, sajnos akik normálisan viselkednek, azokat is egy kalap alá veszik a taplókkal.
2022. máj. 9. 23:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!