Miért ennyire problémás sok embernek intercityvel utazni?
Heti 2x járok ic-vel, (albérletből haza és vice versa).
Rendszeresen előfordul, hogy ülnek a helyemen. Ez nem nagy probléma alapvetően, mert sokszor nincs tele a kocsi és csak egy megállót megyek, szóval beülök egy üres helyre és kész. De amikor szinte nincs üres hely és úgy foglalt az enyém, kicsit zavaró. Persze ez általában ilyen többlépcsős dolog, tehát aki az én helyemen ül, az azért ül ott, mert az ő helyére is ült valaki, stb. Csak nekem evidens, hogy (főleg egy tömött vonaton) oda üljek ahová a jegyem szól?
Aztán a másik dolog, amikor valaki beül egy helyre, és egy vele egyméretű bőröndöt meg se próbál az ülés mögé rakni, vagy felrakni a csomagtartóra (esetleg megkérni valakit, akár engem ha épp oda szól a jegyem, hogy segítsen felrakni), hanem nemes egyszerűséggel betolja maga mellé, elfoglalva egy helyet. Ez szintén a tömött járatokon szokott vicces lenni. Múlt vasárnap pont egy ilyen helyzetbe botlottam, ül a srác és mellette a bőrönd az én helyemen. Máshol nem volt hely, szóval a random leülök valahova, úgy is csak egy megállót megyek taktika nem működött. Szólok neki, hogy bocsi, de ide szól a jegyem és máshol nincs hely. Szándékosan süti le a fejét, fordul el, kerüli a szemkontaktust. Mondom le szeretnék ülni, megtennéd, hogy valahová elrakod a bőröndöt? Van itt az ülés mögött hely, vagy segítek felrakni a csomagtartóra ha gondolod, meg levenni is majd. Nem reagál, forgatja a fejét. Na mondom jó ezzel semmire nem fogok menni, jelenetet meg a franc se akart rendezni, inkább megálltam a felszálló részben, majd jött a kalauz, elmondtam neki mi a helyzet, aztán ő mondta, hogy a másik kocsiban van még pár szabad hely, oda nyugodtan leülhetek. Szóval végül is lett helyem, de szívesen elkerültem volna azt a kb. 3 percnyi kínosan egyoldalú beszélgetést. Régebben is volt több ilyen helyzet, szerencsére legtöbbször készségesek voltak az emberek és szívesen segítettek nekem helyet adni, de volt olyan is aki majdnem nekem esett, hogy miért nem ülök máshova (nem volt hely), miért zaklatom őt, nem látom mekkora bőrönddel van? Hát bocs, hol érdekel engem mekkora a bőröndöd, kényszerített valaki arra, hogy ekkora bőröndöt hozz magaddal? Meg mint említettem szívesen segítek fel-le pakolni is, szóval nem értem a felháborodást.
Aztán vannak akik annak ellenére, hogy a jegyükön pontosan fel van tüntetve melyik kocsi melyik ülésére szól a jegy, felszállnak 2 kocsival arrébb, rendszerint minimum 2 utazótáskával, majd a folyosókon verekedik át magukat a normálisan felszálló emberek közt, szinte felborítva azokat. Persze ha ezt szóvá teszik, akkor nekik áll feljebb. Ezeket sem szoktam érteni, általában 21-22-ig vannak számozva a kocsik, addig gyanítom ismerik a számokat, ha már egy ic jegyet meg tudnak venni. Ha esetleg nem, akkor pedig megkérdezni a kalauzt, hogy bocsi ez melyik kocsi.
Azért fizetek pluszba az intercity jegyért, hogy a relatíve hosszú távot, fix ülőhellyel, nyugalomban, kellemetlen emberek nélkül (van egy-két megálló, ahol a személyvonat megáll és gyakran érdekes fazonok szállnak fel ott) kevés megállóval hamar meg tudjam tenni. A számozásos rendszer sem viccből van kitalálva, szerintem alapvető lenne, hogy oda ülök ahová a jegyem szól, nem megnehezítve ezzel utastársaim dolgát/kellemetlen helyzetbe hozni őket. Ehhez képest 10 utazásból 6-7 ilyenekkel indul, ami kicsit frusztráló.
Nem tudom.Én mikor régen ezzel utaztam megkerestem a helyem és ennyi volt:D
Bőröndöm úgy pakoltam hogy mást ne akadályozzak semmiben.Nekem ez alap.
Sokan parasztok és nem értik hogy bizonyos dolgok szabályokhoz vannak kötve.Buszon is bírom mikor két ülőhelyet foglal el valaki a cuccaival:D
Nyilván más ha szinte üres a busz de mikor tele van akkor azért nem kéne egymást szpatni szerintem főleg mondjuk nyáron a 40 fokban.
Kolis voltam egyetemistaként és Szegedre jártam hetente. Volt, hogy ic-vel mentem, mivel úgy gondoltam, hogy ott fix lesz helyem (bőrönddel együtt utaztam). Mindig késő délután mentem vissza amikor az emberek többsége, így a nem ic kocsik mindig tömve voltak és alig volt ülőhely.
De ígyis volt pár alkalom mikor nálam is az ic kocsin a helyemre ültek. Ekkor mindig kerestem üres helyet és azon izgultam, nehogy valaki arra a helyre akarjon ülni ahova én leültem.
Én se értem az emberek miért nem tudják megkeresni azt a helyet, ahová szól a jegyük...
Én veled vagyok, kérdező! Szerintem tök igazad van, én sem szoktam érteni. Mondjuk én az ülőhelyemre tett bőröndöt simán megfogom és kirakom a folyosóra, ha kétszeri udvarias kérésre sem csinál vele semmit a gazdája.
Egyébként ha belefér anyagilag, akkor érdemes rászánni azt a párszáz forintot és első osztàlyra venni jegyet. Ott kevesebben vannak, és százalékosan az értetlen hülye is kevesebb valamivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!