Rövidebb lesz a Budapest-Zágráb vonat menetideje, ha Horvátország is belép a schengeni övezetbe?
Jelenleg 15:35-kor indul a Déli pályaudvarról az egyetlen szerelvény és 21:52-re ér a zágrábi főpályaudvarra, azaz 6 óra 17 perc a menetideje.
Autóval ez a táv akár 3,5 óra alatt teljesíthető a Google Maps szerint.
Utánanéztem és jelenleg a határ mindkét oldalán sokat várakoznak a vonatok, márpedig gondolom ennek az ellenőrzés a legfőbb oka:
Gyékényesen 19:12-től 19:30-ig, míg Koprivnicán 19:46-tól 20:22-ig tartózkodik a vonat.
A mozdonycsere gondolom nyilván Schengen után is maradna, de egyébként ha az ellenőrzés megszűnne, egy jó 45 perccel csökkenthető lenne a menetidő?

Biztosan rövidól, főleg ha lefut végre a MÁV mozdonybeszerzése és állományban lesz olyna mozdony ami rendelkezik horvát honosítással is és nem kell gépcserézni.
Gyékényesen az is gond, hogy körbe kell járni a gépnek a menetirányváltáshoz,oda kellene valami hurok hogy ne kelljen gépcserézni - vagy a 41-est kellene összetákolni használhatóra..
Az meg szánalom hogy csináltak egy olyan nemzetközi vonatot aminek 3óra 45 perc a határ ami összesen 250km. Ha nincs forgalom akkor kocsival a Bp-Zágráb 3 óra alatt hozható. Hát ezért nem versenyképes a vasút sok helyen...

A cuculizmusban sem állt a vonat a határon a határörség és vám miatt. Már a pályaudvarról kiindulva elkezdtek a vonaton vizsgálódni.
Kizártnak tartom, higy most ezért álljon a vonat.

"Schengen után"
Mi? Horvátország az övezetben van... :D Elfelejtetted arrébtekerni a naptárat?
Csak a migráncshelyzet miatt állították vissza a határellenőrzést.
Minden határállomáson van hagyva technológigi idő. Még Hegyeshalomban is a személyzetváltás és a rendszer átkapcsolása miatt van a jetiknek tartózkodása.
Ha kocsival mész, te is megállsz egyszer kicsapni a zsírzót nem?
A megoldás az lett volna ha a tóparton a vasútvonalat nem csak simogatják, hanem kétvágányúsítják egészen végig és minden szintbeni kereszteződést megszűntetnek. Akkor lehetene tolni végig 120-al és lenne normális menetidő. Most meg ilyen összvér vonatl lett belőle ami hol ilyen, hol olyan. Balatönszentgyörgytől lefelé meg egy határ kaki. Az már senkit nem érdekel, mert nem a tópart, így arra egy fillért sem költöttek. Rosszabb állapotban van szerintem mint a 41-es.
És a 41-es: Dombóvár-Alsó - Kaposvár elágazás közti szakaszt 3 évig csinálgatták. 25 km-t 3 évig!! Persze semmi nyomvonalorrekció nem történt, úgyhogy maradt a vmax 100kmh... A Kaposvár - Gyékényes szakaszról ne is beszéljünk...
Horvátország hivatalosan még NEM tagja:
Másrészt persze, hogy van a határon tartózkodási idő, de míg mondjuk ez a magyar-osztrák határon csak az egyik oldalon, Hegyeshalomnál történik meg, a magyar-horvát határon kétszer. Ezenkívül pedig Hegyeshalomnál mindössze 3 percet áll a vonat, ehhez képest pedig Gyékényesen több mint negyed órát, Koprivnicán pedig közel háromnegyedet.

Valamennyit javulna a helyzet, de az sem ártana, ha a határ után nem személyvonatként közlekedne, hanem IC-ként - visszafelé érdekes módon nem 13, hanem csak 2 helyen áll meg a vonat Kapronca és Zágráb között, 1:30 helyett 1:13 a menetidő. Az Eszék-Kapronca-Zágráb vonat 5 perccel az Agram beérkezése után indul Kaproncáról, akkor az játssza a gyorsvonatot, nem az Agram.
#1: Zákánynál megvan a hely a deltának (nem tudom, hogy valaha volt-e ott vasút, mindenesetre a növényzet azt a vonalat követi), szerintem utasforgalmi szempontból nem nagyon indokolt a gyékényesi megálló - gépcsere/irányváltás és határellenőrzés nélkül ott 20 perc simán nyerhető lenne.
#4: Horvátország nem része a schengeni övezetnek, talán idén csatlakozhat.

Bocsánat! Összekevertem a személyi igazolványos átkelési lehetőséggel!
Utasforgalmi szempontból van igény a gyékányosi megállásra. Sokan akik Dombóvár - Kaposvár, vagy Pécs környékéről mennek, ők ott szállnak inkább fel. Én sem mennék el Budapestre Pécs környékéről, hogy aztán megint végigvonatozzam az országot a nemzetközivel... 7-8 óra vonatozás és még mindig nem hagytad el az országot :D

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!