Hol kell vonatjegyet venni? Ha online veszem meg, akkor azt ki kell nyomtatnom?
Kétféleképpen tudsz. Vagy ezen a weboldalon:
Vagy letöltöd a MÁV appot: [link] (A Vonatinfó a régi neve, nem tudom, miért azt írja még mindig a google.)
Kinyomtatni nem kell egyiket sem, telefonon, notebookon is bemutathatod. Annyi, hogy nem hivatkozhatsz arra, hogy a vonaton nem volt konnektor/wifi vagy nem működött és ezért nem tudod bemutatni, a készüléked működését neked kell garantálni.
Ha sokat vonatozol, akkor érdemes felrakni az appot. Ha egyszer már fölkonfiguráltad, fölvetted az adataidat, akkor nagyon gyorsan lehet benne jegyet venni.
Ha a felszállás előtt nincs se pénztár, se automata (vagy zárva a pénztár, elromlott az automata), a vonaton meg nem ér oda hozzád a kalauz, akkor szerencséd volt és ingyen utaztál. Itt meg tudod nézni, hogy ahol felszállsz, ott van-e pénztár vagy automata: [link] (Mondjuk volt már, hogy nem frissítétték az oldalt, körülnézni is érdemes azért.)
Online amúgy előre is meg tudod venni a jegyet, ha biztosan tudod, hogy melyik vonattal mész. Van olyan vonat, amire vonathoz kötött jegyet ad, de a legtöbb esetben legalább 4 órán keresztül bármelyik vonatra érvényes a jegyed.
#5, hát kéne tudni milyen kártya pontosan, de tényleg léteznek ilyenek. Ha tartós betegség miatt van kártyája, az helyközi közlekedésben nem ingyenességet, csak 90% kedvezményt ad tudtommal, de valóban nem csak neki, hanem egy kísérőnek is. És ez csak a menetjegyre vonatkozik, pl. IC-re a helyjegyet ugyanúgy ki kell fizetni.
A qr kódot önmagában nem fogadják el szerintem, de emailben kiküldenek egy pdf-et, azt letöltöd a telóra és megmutatod a képernyőn, úgy elfogadják. Az app is működik offline, ha letöltötted a jegyeidet.
Érdemes azt tudni, hogy online minimum 10 százalék kedvezmény jár, a már eleve kedvezményes jegyekből is. (Budapest-Szeged vonalon további online kedvezmények vannak, akár 40 százalék is, de egyelőre csak a teljesárúhoz képest.)
Automatából 5 százalék a kedvezmény, a már eleve kedvezményes jegyekből is.
Én úgy tudom, hogy helyi közlekedésben utazhattok ingyen (tehát pl. a miskolci villamoson), a helyköziben meg 90% kedvezménnyel (pl. Érd-Velence személyvonat). De a barátnőd lehet jobban tudja, talán itt is vannak fokozatok, különböző kártyák.
Ahol ő ingyen utazhat vele, ott szerintem te is (mert rá és még egy kísérőre vonatkozik a kedvezmény). Elég sokmindenre adnak ilyen kártyát, pl. cöliákiára is, olyat többet is ismerek. Szóval tényleg nem csak ilyen halálos dolgokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!