Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Találkoztatok már ilyen...

Találkoztatok már ilyen szigorú kalauzzal vonaton?

Figyelt kérdés

Felszálltam a vonatra, és felvettem a maszkot, nem azért, mert járvány van meg félek, hanem kötelező és mint vasúti rajongó szeretem a máv szabályzatait betartani.

Egy középkorú nő űlt a másik oldalban szemközt és nem volt maszk rajta. A jegyvizsgáló jött, hogy "új felszálló"-mondta, és lekezelte a nő jegyét, közbe mondta, hogy maszkot vegye fel legyenszíves, erre felelte, hogy nincs. Azt mondta, kendőt vagy valamit, azt válaszolta a nő, az sincs, erre felkérte a jegyvizsgáló, hogy következő állomáson le kell szállni, mivel erre más szankcionálás nincs, de kötelező. A nő még vitatkozott a kalauzzal és magyarázta, hogy tudja, hogy kötelező a maszk, de nincs neki. A jegyvizsgáló közölte, hogy nem a maszkhasználat kötelező, hanem az arc eltakarása kötelező, legyen az maszk, sál vagy kendő. Erre mondta a nő, hogy nem száll le, mert van jegye. A kalauz felelte, hogy nem a fizető utazással van a gond, hiába fizet valaki, hi!ba van jegye, ha valami más kötelező és azt nem tartja be, akkor ki kell az utazásból zárni. Pl, ha van valakinek jegye, maszkja is, de nagyon ittas, akkor ki kell zárni az utazásból. Ezt is magyarázta a kalauz a hölgynek. Azt mondta, hogy a jegyen kívűl bizonyos dolgokat is kötelező betartani jelenleg az arc eltakarását. A kalauz, addig mondta, hogy le kell pedig szállni, hogy a nő azt mondta leszáll és megy a másik vonattal úgyis óránként jár, de panaszt tesz. Kezdtem a nőt sajnálni, de a kalauzt is megértem. Azon a vonaton nem is láttam egy maszk nélküli utast sem, gondolom mindenkit megkért, hogy vegye fel. Két hete pedig a maszk nélküli utasok többen voltak, mint a maszkosak, akkor meg máskor nem volt ilyen szigorú a kalauz, senkinek sem szolt. Sosem láttam ilyet mióta kötelező az arcot eltakarni a vonaton, de most igen. Gondolom szigorúan veszi ez a kalauz a munkáját és ennek híre megy, hogy ő komolyan veszi a munkát és hátha azt gondolják a főnökök, hogy kiválló dolgozó. Ez jutott eszembe, hogy ezért volt ilyen szigorú a kalauz.

Találkoztatok már ilyen szigorú kalauzzal vonaton, aki ilyen szigorúan veszi, hogy a menetjegy mrllett az arc eltakarását is szigorúan vette?

2020. aug. 13. 23:18
 1/9 anonim ***** válasza:
82%

A kalauz féltette az állását. Ha maszk nélküli utast talál egy ellenőrzés nála, vagy jó sok büntit kap, vagy repül.

A trafikban, ahova járok, van a pultnál plexi lemez. Az eladón volt maszk, a vevőn nem. Ellenőrzés-----vevő 50 ezer bünti és az eladónak is 50 ezer bünti, mert kiszolgálta.

2020. aug. 13. 23:23
 2/9 A kérdező kommentje:
Repülni biztos nem repűl, büntit sem igen kap, csak ki van adva nekik hogy szólni kell a maszk nélküli utasoknak, hogy vegyenek fel maszkot, azonban a kalauzok 90%-a nem foglalkozik vele. Ez foglalkozott. Gondolom ami rá van bízva, mindent feladatot pontosan el akar látni, ami helyes is.
2020. aug. 14. 02:06
 3/9 anonim ***** válasza:
23%

Tisztàzzunk valamit.

Mivel az utazási feltételek között NEM szerepel az orr és a száj eltakarása, a jegyvizsgáló ennek elmaradása esetén sem zàrhat ki senkit az utazásból. A maszkhasználatot ugyanis kormányrendelet írja elő, a járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzését pedig a rendőrség hatáskörében utalta a vonatkozó kormányrendelet.

Innentől kezdve jogi szempontból kockázatot vállalt a kalauz az érvényes jeggyel rendelkező utas utazásból történő kizárásával.

Ezzel együtt minden tiszteletem a kalauzé.

2020. aug. 14. 05:05
 4/9 anonim ***** válasza:
69%
Jol tette a kaller.. valakik azt hiszik magukrol h ok kulonbek mint masok.
2020. aug. 14. 06:29
 5/9 anonim ***** válasza:
74%
Tisztelet a kallernek. Mondom ezt úgy hogy én sem vagyok a maszkviselés híve, de a csapból is ez folyik, a vasúton mindenhol ki van írva, folyamatosan ezt pofázza a hangosbemondó, ne játsszák már egyesek hogy nem tudják.
2020. aug. 14. 07:15
 6/9 anonim ***** válasza:
53%

Több ilyen kalauz kéne a vonatokra! ♥

Amúgy pont az előbb láttam, a BKK is megosztotta hogy elméletileg náluk is leszállítja ill. nem is engedi felszállni a járműre az ellenőr azokat, akiken nincs maszk. Szóval gondolom megtehetik, helyesen.

2020. aug. 14. 11:35
 7/9 A kérdező kommentje:
Debrecenben volt olyan sofőr, aki leszállította, villamosvezető fel sem engedte.
2020. aug. 14. 12:19
 8/9 anonim ***** válasza:
73%

Habzó szájú hármaska!

Az utazási feltételeket felülírja a kormányrendelet, ami szerint tömegközlekedési eszközön csak maszkban lehet résztvenni.

2020. aug. 14. 12:31
 9/9 anonim ***** válasza:

Szigorúan véve valóban nincs a maszkviselés az utazási feltételek között, de ezt a pontot rá lehet húzni:

Üzletszabályzat II. Fejezet

"9.2.10. A vasúti társaság járművén vagy létesítményében tartózkodó utasnak olyan magatartást kell tanúsítania, amellyel nem zavarja utastársait."

2020. aug. 17. 19:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!