Vonaton még mindig kötelező a maszk?
"Akkor ez mi?"
Világszinten a lakosság 0,28%-a kapta el eddig. Ez sem igazán nevezhető tömeges megbetegedésnek.
"Ha (felétek) nincs, az azért lehet, mert nagyon sokan hajlandóak másokra is vigyázni azzal, hogy sok mindent megtartanak abból továbbra is, amiket tavasszal még sokkal többen megtettek: továbbra is kerülik a tömegközlekedést, nem állnak bele a szádba sorban álláskor, rendszeresen fertőtlenítik a kezüket, maszkot hordanak, stb."
Akkor mivel magyarázod azt, hogy tavasszal, amikor még az utcán is alig voltak emberek, gyorsabban terjedt a vírus, mint most? És azt, hogy vidéken kb. leszarják a maszkot, Pesten a sok birka talán még a saját szobájában sem veszi le, eközben a fertőzöttek fele pesti?
Az egyáltalán nem válasz a kérdésemre.
Pont ez az, naggggyon gyengíti az immunrencert és mindmeghalunk tőle, de akkor hogy nem haltak bele már emberek milliói a maszkba? Továbbra is kíváncsian várom. :D
"Pont ez az, naggggyon gyengíti az immunrencert és mindmeghalunk tőle, de akkor hogy nem haltak bele már emberek milliói a maszkba? Továbbra is kíváncsian várom. :D"
Az, hogy gyengíti az immunrendszert, nem azt jelenti, hogy belehal az ember. De gondolom, ezt te is tudod, csak másba már nem tudsz belekötni. Az viszont nagyon is elképzelhető, hogy azért indult sok helyen emelkedésnek a fertőzések száma, mert a folyamatos maszkhordás miatt legyengült az emberek immunrendszere.
Köszi a kerülő, szándékosan értetlent játszó választ, de engem még mindig az érdekel, hogy hogy nem jutnak emberek milliói kórházba a maszkhordás miatt. :)
Tulajdonképpen az is érdekelne, hogy miért juttottak túl az első hullámon meglepően gyorsan azok az ázsiai országok ahol a mindennapok része a maszkviselés, de ne legyünk telhetetlenek, az első kérdésemre se fogok szerintem soha választ kapni. :))
#33: mindenféle rosszindulat nélkül, de itt vannak gondok :)
A maszktól legyengül a szervezetünk, ez még egy maszkellenestől is új. Ilyet még nem hallottam és olvastam eddig, tényleg új szintre emelted a dolgot. Nem fogsz tudni olyan érvelést felhozni, ami igazolna Téged.
Ahogy sokan utalnak rá: a maszk nem Téged, hanem a többieket védi Veled szemben, mert nem engedi ki a láthatatlan, apró cseppeket, amelyek fertőzőek lehetnek. Ha a többiek mind felveszik a maszkot, Te nagyobb eséllyel védve vagy a fertőzéstől. A tünetmentes/enyhe tünetes vírushordozókkal szemben nincs jobb védekezés. Ha tudsz, tényleg rukkolj vele elő.
Miért indult felfele a fertőzések száma? Egyszerű: a leállások után egy ideig csak kevés fertőzött kószál ide-oda, kevés embernek adják át a fertőzést. Aztán ez a szám szép lassan növekszik, mígnem elér egy érzékelhető szintet. A fegyelem lazulása ezt felgyorsítja, főleg, hogy van olyan is, aki egyenesen tünetekkel képes emberek közé menni, nemhogy maszkot nem hordanak, jó eséllyel ők a szuperfertőző egyedek. Ilyen eseteket jelentettek Mezőkövesdről, Pápáról (hitgyülisek). Hozzáteszem, az, hogy munkahelyre, rendezvényre betegen mennek emberek, nálam Covid előtt is több, mint kifogásolható volt.
Tavasszal azért volt sok beteg (több tízezer a valóságban, csak keveset regisztráltak), mert hazajöttek a vendégmunkások fertőzötten. Illetve, a kínaiak titkolózása miatt, már hetekkel korábban is velünk lehetett a vírus, csak észrevétlenül, más betegségként diagnosztizálva. És ahogy utaltam feljebb, egy idő elér egy olyan szintet a fertőzöttek száma, hogy súlyos betegek kerülnek elő, és sajnos el is hunynak.
És végül a Budapest kontra Vidék összehasonlítás. Eleve nem szerencsés egy 1,7 milliós város összehasonlítása a jóval kisebb városokkal, nem beszélve, hogy a regisztrált fertőzöttek száma köszönőviszonyban sincs a valósággal, hála az igencsak visszafogott tesztelésnek (kb. Európában az egyik leggyengébb nálunk a tesztelés). Viszont, ha mégis ragaszkodsz a számokhoz - ha ránézel az elmúlt 1,5-2 hónap statisztikáira, láthatod, hogy a budapesti fertőzések száma jóval kisebb ütemben növekedett, mint a vidékiek. Az összes eddig regisztrált fertőzöttek közül valóban közel a fele Bp-i, de ez már május elejéig be is állt.
Konkrét példa: május 3 (az enyhítések kezdete)
- összes fertőzött addig: 2 998
- Bp: 1 473 fertőzött (49,13%, tényleg közel a fele).
Augusztus 12
- összes fertőzött addig: 4 768
- Bp: 2 102 fertőzött (már csak 44,08%).
Ha csak a május 3 óta eltelt fertőzéseket nézzük, akkor ez a matek:
- összes új fertőzött május 3 és augusztus 12 között: 1 770
- összes új budapesti fertőzött máj 3 és augusztus 12 között: 629 (ez már csak 35,5%)
És ez az arány fokozatosan a vidék javára "romlik". Tehát ez az elméleted is megbukik. Illetve, a budapestiek sértegetése, nekem nem esik jól, főleg nem az, hogy birkának nevezel minket.
"A maszktól legyengül a szervezetünk, ez még egy maszkellenestől is új. Ilyet még nem hallottam és olvastam eddig, tényleg új szintre emelted a dolgot. Nem fogsz tudni olyan érvelést felhozni, ami igazolna Téged."
Miért nem igaz szerinted, amit erről írtam? Mert én érveltem, de te nem.
"Ahogy sokan utalnak rá: a maszk nem Téged, hanem a többieket védi Veled szemben, mert nem engedi ki a láthatatlan, apró cseppeket, amelyek fertőzőek lehetnek. Ha a többiek mind felveszik a maszkot, Te nagyobb eséllyel védve vagy a fertőzéstől. A tünetmentes/enyhe tünetes vírushordozókkal szemben nincs jobb védekezés. Ha tudsz, tényleg rukkolj vele elő."
Ez igaz a jó minőségű, helyesen hordott, megfelelő idő után cserélt maszkokra. Na, az ilyesmi nagyon ritka. A legtöbb ember már csak anyagilag sem engedheti meg ezt magának. Arról nem is beszélve, hogy a tünetmentesek nagyon ritkán fertőznek.
"Miért indult felfele a fertőzések száma? Egyszerű: a leállások után egy ideig csak kevés fertőzött kószál ide-oda, kevés embernek adják át a fertőzést. Aztán ez a szám szép lassan növekszik, mígnem elér egy érzékelhető szintet. A fegyelem lazulása ezt felgyorsítja, főleg, hogy van olyan is, aki egyenesen tünetekkel képes emberek közé menni, nemhogy maszkot nem hordanak, jó eséllyel ők a szuperfertőző egyedek. Ilyen eseteket jelentettek Mezőkövesdről, Pápáról (hitgyülisek)."
Vidéken az első pár hétben hordták az emberek a maszkot, azóta leszarja szinte mindenki. Szóval ha így lenne, akkor már sokkal korábban megindult volna felfelé a fertőzöttek száma.
"Hozzáteszem, az, hogy munkahelyre, rendezvényre betegen mennek emberek, nálam Covid előtt is több, mint kifogásolható volt."
Ebben az egyben teljesen egyetértek, mert nemcsak koronavírusa lehet valakinek, hanem súlyos betegsége is.
"összes új budapesti fertőzött máj 3 és augusztus 12 között: 629 (ez már csak 35,5%)"
Miközben Budapest lakossága az országénak alig hatoda, szóval a fertőzöttek között még mindig bőven felülreprezentáltak a pestiek.
"Illetve, a budapestiek sértegetése, nekem nem esik jól, főleg nem az, hogy birkának nevezel minket."
Akinek nem inge, ne vegye magára, de tény, hogy Pesten sokkal több az agymosott, birka ember, mint vidéken. Amúgy ahány értelmes embert ismerek Pesten, az mind vidékről költözött fel.
"vidéken kb. leszarják a maszkot, Pesten a sok birka talán még a saját szobájában sem veszi le"
Pesten is egyre inkább leszarják egyre többen...
#36-osra reagálva - #35-ös vagyok:
"A maszk legyengít" - Ha esetleg arra utalsz, hogy az emberek be voltak zárva hónapokig a lakásukba, na az tényleg nem tesz jót az immunrendszernek. A maszk viszont nem értem, miért gyengítené az immunrendszert? Az arcod elé teszel valamit, ami nem mérgező anyagból készült :). Te állítasz valamit, Neked kell igazolnod, hogy a maszk gyengíti az immunrendszerünket :). Én annyit állítok, hogy nincs befolyással, mert nincs rá tudományos bizonyíték. De ha kipróbálod, a maszk mögül még a gyertyákat sem tudod elfújni, maszk nélkül meg gyerekjáték (viccből kipróbáltam). Ez sokat mond, Youtube videók sokasága is erről tanúskodik.
Maszkok minősége - ebben van egyetértés közöttünk, sajnos valóban sokan nem tudják megfizetni a jobb minőségű maszkokat. Én inkább 2 hetente veszek a patikában egy KN95-ös típusút, ami nem csúszik le az orromról, tudok benne levegőt is venni - de kétségtelen, ezzel több ezer forintom el is megy havonta. A kék/zöld színű "sebészeti" maszkok valóban kényelmetlenek, az ember arcára izzadnak, le is csúszik, stb. De annyit tesznek, hogy valamennyire a környezetüket védik a hordóik, egyébre valóban nem jó.
Még nem indult el a fertőzések száma - én úgy látom, több megyében is érzékelhető emelkedés van. Ez természetesen nem vezethető vissza kizárólag a maszkhordás hiányára, ebbe beletartozik az is, hogy több a személyes találkozás, mint pár hónapja.
Betegen megyünk tömegbe - ebben egyetértünk :). Hozzáteszem, lehet, hogy ez a legfontosabb eleme a vírusok elleni védekezésben.
Budapesti felülreprezentáltság - akkor tudnánk tutit mondani, ha a tesztek és valódi fertőzöttek számát látnánk. De fenntartom, hogy a tömegközlekedés szintje (metrók, villamosok, buszok sokasága), bevásárlóközpontok száma, szórakozóhelyek, stb. miatt értelemszerűen nem fogja Budapest a 20%-ot kiadni. Minden országban megfigyelhető egy erős metropolisz vs. vidék kontraszt, függetlenül a maszkhordástól. Én tisztességesebb ázsiai országokat tudnék példaként felhozni (pl. Dél-Korea, Tajvan), ahol nagy a maszkfegyelem és kevés is a fertőzött.
Budapesti agymosottság - szomorú tapasztalni ezt a Bp. kontra vidék ellentétet. Miért van erre szükség? Miért lesz valaki jobb attól, ha leszólja a másikat, amiért vidéki/budapesti? Abszolút felesleges. Mindenesetre akkor fogjuk fel úgy, hogy a budapestiek szimplán jobban (de nem teljesen) betartják az előírt kötelező maszkhordási szabályt. Betartani a szabályt birkaság?
Általános konklúzió: én szeretném megtisztelni azzal az embertársaimat, hogy megvédem Őket, amennyire csak lehet. Nem Mindenki egészséges, valaki pedig nem azért, mert alkohollal, droggal, dohányzással, egyéb károsító tényezőkkel lerombolta az egészségét. Vannak veleszületett immunhiányosok (pl. énnekem is van egy nagyon enyhe veleszületett immunhiányom - IgA hiány, egyáltalán nem tehetek róla), műtét után legyengült emberek, és ne feledkezzünk meg, hogy az időseknek egyszerűen elhasználódik a teste, szervezete. Most akkor magasról tegyünk Rájuk? Biztos nem ezt érdemlik.
"A maszk viszont nem értem, miért gyengítené az immunrendszert? Az arcod elé teszel valamit, ami nem mérgező anyagból készült :). Te állítasz valamit, Neked kell igazolnod, hogy a maszk gyengíti az immunrendszerünket :)."
Levezettem a korábbi hozzászólásaimban, hogy szerintem miért.
"Én annyit állítok, hogy nincs befolyással, mert nincs rá tudományos bizonyíték."
Ennyi erővel te sem állíthatod, hogy nincs befolyással, mert arra sincs tudományos bizonyíték.
"De ha kipróbálod, a maszk mögül még a gyertyákat sem tudod elfújni, maszk nélkül meg gyerekjáték (viccből kipróbáltam)."
Ez viszont bizonyítja azt, hogy a maszkban nehezebb levegőt kapni.
"Budapesti felülreprezentáltság - akkor tudnánk tutit mondani, ha a tesztek és valódi fertőzöttek számát látnánk. De fenntartom, hogy a tömegközlekedés szintje (metrók, villamosok, buszok sokasága), bevásárlóközpontok száma, szórakozóhelyek, stb. miatt értelemszerűen nem fogja Budapest a 20%-ot kiadni."
Kétségtelen, hogy van különbség a nagyvárosok és a falvak között. Viszont a tömegközlekedésben vagy a boltokban semmivel sincs kisebb tömeg a vidéki nagyvárosokban, mint Budapesten, mégis előbbiekben sokkal kevesebb a fertőzött.
"Budapesti agymosottság - szomorú tapasztalni ezt a Bp. kontra vidék ellentétet. Miért van erre szükség? Miért lesz valaki jobb attól, ha leszólja a másikat, amiért vidéki/budapesti? Abszolút felesleges. Mindenesetre akkor fogjuk fel úgy, hogy a budapestiek szimplán jobban (de nem teljesen) betartják az előírt kötelező maszkhordási szabályt. Betartani a szabályt birkaság?"
Ahogy már írtam: akinek nem inge, ne vegye magára. Biztosan vannak a tősgyökeres pestiek között is értelmes emberek - annyit tudok kijelenteni, hogy én még nem találkoztam ilyennel -, ahogy a vidékiek között is vannak debilek. Nem a szabályt betartani birkaság, hanem mindent feltétel nélkül elhinni, amit a tévé meg a propagandaoldalak a fejünkbe sulykolnak ahelyett, hogy a puszta tényekre hagyatkozva, gondolkodás útján magunk alkotnánk véleményt.
""De ha kipróbálod, a maszk mögül még a gyertyákat sem tudod elfújni, maszk nélkül meg gyerekjáték (viccből kipróbáltam)."
Ez viszont bizonyítja azt, hogy a maszkban nehezebb levegőt kapni."
Nem, ez azt bizonyítja, hogy a maszkból nehezebb a levegőt kifújni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!