A vonaton utazás olcsóbb mint a busz?
Amikor a busz betér egy településre, majd visszajön a főútra, a továbbutazóknak ez a szakaszt nem kell kifizetni. A Volánnál a díjfizetés alapjául szolgáló távolság a felszállási hely és a célállomás közötti legrövidebb busszal járható út hossza, függetlenül attól, hogy a busz merre megy és hány kitérőt tesz útközben.
A km alapú díjszabás kb. 2007 óta azonos közúton és vasúton. Előtte a busz kicsit drágább volt azonos km mellett.
Dömsöd-Budapest viszonylatban elméletben ugyanannyi az áruk, gyakorlatban viszont a vonat olcsóbb.
Alapvetően 60 kilométeres jegyet kell venni, ami teljes áron 930Ft. A busz is ennyibe kerülne, viszont mivel a járatok 70%-a távolsági, ami pedig 1120 forint, így olcsóbb a vonat.
Ráadásul a vonatjegy árából kedvezmény is van, ha alkalmazásban veszed.
Nekem az 50%-os jegy 465 (vonat és NEM távolsági busz) és 560 (távolsági, habár bérletem van).
Az applikációban vásárolt vonatjegy 380-400 forint körül van (attól függ, hogy Pesten belül meddig/honnan utazom).
Ebben a viszonylatban győzött a vonat...amennyiben érted mennek a vasútállomásra, ugyanis az 8 kilométer a faluból, egyéb esetben a napi 4 pár busz közül választhatsz, melyre a teljes áru jegy 250, az 50%-os pedig 125Ft. Így már a busz olcsóbb, vagy nagyjából ugyanannyi.
A második kérdésre válaszolva: én jobban szeretem a vonatot. Több hely van, és nincs benne hirtelen mozgás, tehát kisebb eséllyel kezdek el rajta szédülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!