Mit lehet kezdeni azzal a helyzettel, ha nem adnak jegyet?
B-A-Z megye kisebb településein kialakult a buszsofőrök részéről egy olyan általánosan bevett szokás, hogy nem adnak jegyet! Értem ezalatt, hogy péládul 300-Ft egy egész jegy, ebből 150-et elrak, a másik felét pedig visszaadja. jól járok én is, és jól jár ő is gondolhatnánk magunkban.
Na most ugye mi van akkor, ha esetleg pont felszáll egy ellenőr és kéri a jegyet, vagy éppen ami mégrosszabb felszáll vele egy biztonsági őr is! Aztán ha nem kezeskedik értem a sofőr, vagy megbüntetnek és leszállítanak, vagy ha felháborodok a dolgon talán megtámad a biztonsági őr! Ez igazából benne van a pakliban, tehát ilyenkor engem veszélyeztet a sofőr!
Mindkét buszvezető falumbeli, illetve a többi is környékbeli. Időközben én eljöttem a városba, de néha járok haza és rendszeresen ezt tapasztalom. Egyébként középsulis éveim alatt is rendszeres volt. Nem tudom, hogy esetleg másoknak is van ebből tapasztalata, vagy csak velem játszák el! Nem akarok balhét, családi viszályt generálni. Ugyanis nem hiányzik, de már ebből elegem lenni. És akkor ugye beszélünk arról hogy ki a tisztességes állampolgár? Ha tíz emberrel játsza el ezt egy héten, az ezerötszáz forint, ez havi szinten hatezer forint, de ne legyünk enyire mohók. Legyen három és négyezer között, nem azt mondom hogy sajnálom tőlük, de konkrétan meglopnak és még veszélyeztetnek is! Veletek is fordult már elő ilyen, hogy kezelitek?
Nálunk is csinálják ezt. Általában kora reggel és késő este. Pl múltkor első busszal mentem haza 4:50 pénzt se fogadott el. Jó arc volt. Ez egy olyan szakasz, hogy sose jön ellenőr. Meg ritkák is felénk nagyon. Pedig 30ezres városban lakom.
Nyilván ha ilyen lazán kezeli tudja, hogy nem lesz ellenőr.ha mégis jön, akkor kend a sofőrre. Nálunk amúgy is csak az első ajtón tudsz felszállni. Vagy mond azt, hogy leejtetted a jegyed és nem találod. Pénz esetleg bérlet nélkül fel se tudsz szállni az első ajtón.
:)
Kérdező, teljesen egyetértek veled. Ez egy undorító rendszer, mert azt is csalásra készteti, aki amúgy normálisan meg akarná venni a jegyét.
Nekem a dunai kompon volt ugyanez nyáron. Az utolsó hajóval mentem át, a pénztár már zárva volt, a komposnál kellett megvenni a jegyet. Odajön, mondom neki egy teljesárút kérek. Erre: 300 és te is jól jársz meg én is. És még ODA IS KACSINT. Bahh.
Mondom nem, köszönöm, kérek rendesen jegyet.
Erre: NEM KÉRSZ JEGYET! 300!
És olyankor mit tudsz csinálni vele? Szívem szerint belöktem volna a vízbe, hogy ébredj már ember, a saját munkáltatódat lopod meg, ráadásul valami egyesület volt azt hiszem.
Szánalmas bratyiország vagyunk...
#3:
Én lehet felpofoztam volna, mi az, hogy így beszél veled, nem a kocsmacimbije vagy. Ja, és a képébe mondtam volna, ha nem ad jegyet, bejelentem a felettesénél.
2#-es válaszoló. Mi az, hogy jófej volt? Szerinted ezzel elsősorban neked akart jót, nyilván nem! Másrészt mi, az hogy kenjem rá a sofőrre! :D Mit kenjek rá, amikor ez történik rendszeres szinten. Elismerem, hogy bizonyos szakaszokon ritkább az ellenőrzés, de azért nem kizárt száltak már fel nálunk kora reggel is. Egyébként pedig egy szolgáltatást veszel igénybe, ez olyan mintha az eladó nem adna neked blokkot.
Nekem ezzel egészen addig nincs bajom, amíg például egy ellenőr fel nem száll a buszra, vagy amíg kezesdkedik értem a sofőr! Viszont ismerve a mai ellenőröket, valamint a Volán, BKV által foglalkoztatott biztonsági személyzetet, akár még az is előfordulhat hogy verekedésbe torkollik a dolog! Kiérkezik a rendőrség, és kit visznek el? Természetesen téged, mert jegy nélkül utaztál és rátámadtál a kalauzra, és a biztonsági őrre!
Szerintem kurta nagy pofátlanság a részükről, ugyanis kapnak fizetést de ez nem elég nekik, erre még éves szinten ráépítenek legalább pár tízeter plusz mesterségesen összeszedett kafatériát, engem pedig mint tisztességes utast ha nem is közvetlenü, de közvetetten veszélyeztetnek!
Én is gyűlölöm ezt a rendszert, mert az emberek úgy veszítenek vele, hogy közben úgy érzik, spóroltak, azaz nyertek. Ugye ha nincs akkora bevétel vagy eladott jegyszám, könnyen kikerül a járat a menetrendből, nyilván kevesebb jut fejlesztésekre, ráadásul a sofőrök között is igazságtalan jövedelemeloszlást eredményez, hiszen infornális utakon megoldják, hogy e tekintetben jobban fizető fordákra kerüljenek. Meg persze kevesebbet keres az, aki becsületes, csak úgy nem mellesleg.
Én azt mondom, hogy ha tényleg zavar ez, akkor a sofőr bepróbálkozásakor tedd világossá, hogy kérsz jegyet. Morogni fog, lehet, hogy pofákat vàg, de vérmérséklettől függően fel se vedd vagy båszd le olyan alaposan, hogy köpni-nyelni ne tudjon :)
Budapest környékén is rendszeresen ezt csinálják. A végállomásokon az elővárosi járatokra ezért már csak előre váltott jeggyel lehet felszállni. Az ellenőrök a sofőrt is ellenőrzik, ha egy sofőrnél több embernek nincs jegye, a sofőrt is megrángatják, sőt leginkább őt. Amúgy a sofőrök egymásnak mobilon leadják a drótot, hogy hol van ellenőr. Ültem olyan buszon, ahol 2 falu között a sofőr megállt az út szélén, és hátraszólt, hogy aki nem kapott jegyet, jöjjön előre. Érdekes, hogy Tolna megyében (volt Gemenc Volán területe) soha nem tapasztaltam ilyet, még a reggeli falusi járaton az ismerősnek is szabályos jegyet adnak mindig, pedig nem sok ellenőr van errefelé.
Ha mindenképpen jegyet akarsz, nem akarsz benne lenni a csalásban, van egy jó módszer: Azt mondod, azért kell neked a jegy, mert el tudod számolni.
Nem gondolom, hogy magyarázkodni kellene. Jegyet kell adnia, ha mèg külön kéred is, ne nekem kelljen már hozzátenni, hogy mégis miért...
A legbizarrabb élmény amúgy Kárpátalján ért, amikor alaposan lebåszott egy buszsofőr, amiért a buszállomás pénztárában elővételben vettem jegyet és nem tőle :)
annak örülj ha megáll a busz, meg nagyjából időben jön-megy.
nálunk Baranyában is így megy, ez népspecifikus dolog, nincs helyhez kötve.
Lehet azt mondani hogy ha meg lennének fizetve a sofőrök akkor nem csinálnák ezt.
de akkor is csinálnák, ez a vérükben, vérünkben van.
mi magyarok mindjárt azt nézzük kit, hol, hogyan lehet minél jobban átb..ni.
Van néhány ritka kivétel mit te kérdező, vagy én, vagy ez előttem válaszolók, de nem ez a társadalmilag elfogadott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!