Indulnak még Bp-ről menetrendszerint gőzmozdonyok?
Múltkor láttam a nyugatiban egy nagyon nagy fekete gőzmozdonyt. Pár régi vasúti kocsi volt utána kötve. Ez, hova megy, lehet rá jegyet venni a pénztárban?
Mellette meg nagy meglepetésemre a nyugatiban a falon, kb. 5 darab nagy horogkeresztes zászló volt kitéve. Vajon ez mit jelentett?
Amit láttál, az egy filmforgatás volt.
Klasszikus értelemben menetrend szerint nincs gőzmozdonnyal továbbított vonat. Nosztalgiamenetek indulnak gőzmozdonnyal (persze nyilván azoknak is van egy menetrendjük).
Azt furcsállottam még,hogy a gőzmozdony a körút felé nézett és utána volt kötve három darab vasúti kocsi.
Ha ez elindul, akkor a gőzmozdony tolja maga előtt a kocsikat és úgy megy? Eddig azt hittem, hogy a vonat úgy megy, hogy elöl van a gőzmozdony és utána huzza a kocsikat,ha felszálltak az utasok.
Gondolom,nem a körút felé akart elindulni,ott már nincsenes sínek,ütköző vonat tappancsokat láttam legelöl.
Magyarországon nincs menetrend szerinti gőzvontatás. A fővonalakon 1984-ben szűnt meg, a mellékvonalakon nem tudom, mikor.
Amit te láttál, valószínűleg filmforgatás volt, erre utalnak a zászlók. Egyébként a Nyugatiból rendszeresen indulnak a MÁV-Nosztalgia különvonatai, alkalmanként gőzvontatással is, tehát lehet látni gőzöst a pályaudvaron.
Nyilván itt egy történelmi témájú film forgatásàt kaphattad el, érkező vonattal. A gőzmozdonyok tipikusan vontatták vonataikat, de pl. a budapesti elővárosi forgalomvan közlekedtek ingavonatok is, gőzössel tolva, ilyenkor hátul a szokásos mozdonyszemélyzet dolgozott, elöl pedig a vonatvezető a vezérlőkocsiban.
De pl ez a vonat szinte biztosan tolt menetként, hátul egy tolatásvezetővel ment vissza a Vasúttörténeti Parkba.
Ha ilyen vonattal utaznál, nézd meg a mavnosztalgia.hu oldalt!
Az konkrétan filmforgatás volt.
Menetrendszerűen nem járnak gőzmozdonyok, de nosztalgiavonatok szoktak indulni időnként. A máv oldalán biztos utána lehet járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!