Az ennyire öreg embereknek miért kell vezetniük?
Tegnap egészen sokáig ment előttem egy 106-os Peugeot, amit egy nagyon idős néni vezetett.
Alapesetben teljesen indokolt lett volna ha végig a dudán hasalva megyek mögötte, mivel a hót üres körforgalomnál a macisajtot stopként értelmezte, 35-ös tempónál minden kanyarnál intenzív fékezésbe kezdett, hisz nehogy kisodródjon ekkora sebességgel.
Ha 600 méteren belül fordultak ki a mellékútról elé, arra szintlén úgy érezte,hogy indokolt fékezni.
Mindezt úgy,hogy folyamatosan tartotta a 35 de max 40-es tempót.Szemből pedig végig jöttek.
Igazából semmit nem csináltam, mentem mögötte, igyekeztem visszafogni magamat, a saját érdekemben.Ez sikerült is, nem toltam, nem dudáltam rá egyszer sem, nem villogtam, mert nem lett volna értelme, és csak rontottam volna a helyzeten.
Egyszerű megváltásként éltem meg mikor balra indexelve egyenesen elhagyta a kanyarodó főutat, de mostanáig sem jöttem rá,hogy miért hosszabbítják meg egy ilyen ember jogosítványát?Nincs családja aki rászólna, hogy figyelj mama, a legátlagosabb sofőrből is idegbeteget csinálsz a közlekedési moráloddal, ne csináld?!Vagy esetleg ő nem érzi úgy hogy ezt már nem kéne?
Vagy legalább a szerelője szólna rá a heti fékbetétcsere periódusnál...és még mennyi ilyen van?!
A legtöbb balesetet mégsem a lassú hajtással követik el, hanem a gyorshajtással. Nem hiszem, hogy ezek az emberek túl messzire elautókáznak, akik így vezetnek max a boltba mennek. Autópályára pl. tuti nem mennek fel, viszont nekünk, dinamikusabban vezetőknek fel kell tudnunk ismerni a szöszmötölős sofőröket, és figyelni rájuk.
Van pl. az utcánkban egy bácsi, aki mozgássérült. Tud járni, csak nehezen. Az utcánktól kb. 1.5 km-re van a bolt. Busz nem jár be ide. Hogy járna szegény bevásárolni, ha nem autóval?
Korra kiválogatni, hogy ki vezethet és ki nem, diszkrimináció lenne. Egy másik szomszédom közel 80 éves, de még mindig hibátlanul és dinamikusan vezet. Egész életében sofőr volt, és gépjárművezető oktató is volt.
Az orvos ezt nem tudja kiszűrni, abban viszont igazad van, hogy ha már nagyon nem megy, a hozzátartozóinak kéne figyelmeztetni. Viszont a mai világban arra már senki nem képes, hogy az idős rokona elintéznivalóit átvállalja. Így aztán örülnek, ha a mama még be tud vásárolni egyedül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!