Szerencse, hogy jó a fékem! . Kerékpárúton van jobbkézszabály?
A 6-os hozzászóló rátapintott a lényegre.
Nézzük először is, hogy mit jelent a KRESZ:
Közúti Rendelkezések Egységes Szabályzata.
A kerékpár út közút.
A szabályra szükség van a kerékpár úton is, így igazából az általános kresz szabályoknak ott is működniük kéne.
Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mennyit ér az a szabály, amit nem minden résztvevő ismer, vagy tart be.
Amikor én jártam jogsi tanfolyamra, akkor az oktató elmondta, hogy a KRESZ alapja az un. "Bizalmi elv".
Ez azt jelenti, hogy úgy veszek részt a közlekedésben, hogy feltételezem, hogy a másik közlekedő is ismeri és betartja ugyanazokat a szabályokat.
Ha nem így lenne, akkor az igencsak lelassítaná a forgalmat. (pl. hiába zöld a lámpám, megállok szétnézni a kereszteződésben, hátha a másik autós nem áll meg....)
Márpedig napjainkban a kerékpárosokkal szemben nem kötelező elvárás a kresz ismerete. Tehát olyanok is közlekedhetnek a kerékpárúton, vagy egyéb közúton, akik semmit sem tudnak a szabályokról.
Én azt javasolnám a kérdezőnek, hogy mindig legyen óvatos, mert ebben a helyzetben a "bizalmi elv" megvalósulása erősen kétséges.
Érdemesebb inkább a jó fékben bízni! :)
Alex Fly
Tudod te is, hogy mire céloztam.
Egy kerékpárostól senki nem kérheti el a vezetői engedélyét - mert jelenleg nincs ilyen okmány rendszeresítve - úgy mint egy autóstól.
Így a kérdező a legjobb esetben is csak feltételezheti, hogy a mellette közlekedő többi bringás ismeri a szabályokat, de biztos nem lehet benne.
Erre próbáltam utalni....
@14: pontosan úgy, mint egy gépkocsivezető esetén. Tapasztalatom szerint jelenrős részük a legelemibb szabályokkal sincs tisztában, nagy részük a KRESZ helyett általuk elképzelt "szabályok" szerint közlekedik; és igen ritka az, aki tisztában van azzal, hogy a jogosítványhoz szükséges KRESZ-vizsga óta mi változott a rendeletben.
És a kerékpárosok több mint 80%-a is rendelkezik vezetői engedéllyel, ami ugyanilyen ismereteket feltételez...
Szóval nem hinném, hogy ebben a tekintetben külön kasztot képeznének: a szabályok ismerete és tiszteletben tartása egyforma (alacsony) szintű minden közlekedő esetében.
OK, Alex Fly!
Akkor te a fék helyett inkább bízz abban, hogy olyan bringás jön jobbról, akinek van kerékpáros vezetői engedélye.....
Sokan várnak a baleseti sebészeten ellátásra olyanok, akiknek igazuk volt.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!