Mennyi a büntetése a biztonsági öv nem használatának?
Lakott területen 10-ezer Ft és 3 pont. *¹
Lakott területen kívül 15-ezer Ft és 3 pont. *²
Autóúton, autópályán 20-ezer Ft és 5 pont. *³
Én kizárom, hogy a VÉDA foglalkozik vele, de ha igen, akkor sem objektív felelősség körébe tartozó szabálysértés. Megkeresésre válaszolható, hogy hozzátartozó vezetett, és a Szabálysértési Törvény*⁴ 60. §-a alapján nem kell, és nem is kívánsz rá szabálysértéssel kapcsolatos terhelő vallomást tenni; azaz, meg sem nevezed.
Szerintem, csak megállításos esetben szabnak ki ilyen bírságot.
*¹ 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról [továbbiakban: 156r] 11/A. melléklet 1.
és
236/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról [továbbiakban: 236r] 1/A. számú melléklet 2501-es kód.
*² 156r 11/A. melléklet 2. és 236r 1/A. számú melléklet 2501-es kód.
*³ 156r 11/A. melléklet 3. és 236r 1/A. számú melléklet 2502-es kód.
*⁴ 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről
# 6
Nagyrészt igazad van, de a Véda csakis és kizárólag olyan dolgokat figyel, amik az objektív felelősség hatálya alá tartoznak. Pont azért, mert ez nem egy megállítós műfaj, aztán utólag nyilván mindenki letagadná, hogy ő vezetett.
Amúgy azt én sem tartom valószínűnek, hogy a Véda a valóságban is figyelné a biztonsági övet. Rengeteg dolgot tud figyelni, de ismereteim szerint egyszerre csak 1 dolgot, és akkor már nem a biztonsági övre állítják, hanem többnyire rendszámfelismerésre vagy gyorshajtásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!