Egyenrangú kereszteződésben ha jobbról jön egy autó, aki balra (felém) szeretne kanyarodni, és pedig szeretnék egyenesen továbbhaladni, kinek van elsőbbsége?
Neki!
Mindig a jobbról érkezőnek kivéve megkülönböztető jelzést használó jármű és KRAZ!
Sejtem mi zavarta meg a kérdezőt, és nem egyedi eset.
Sokan értelmezik rosszul a kanyarodási szabályt, és rosszul akatják alkalmazni - szerebcsére ez a KRESZ-t tanulókra jellemző, mire jogosítványa lesz megtanulják.
A kanyarodási szabály általában az egymással szembe érkező, azonos helyzetű (mindkettő főúton, vagy mind a kettő mellék uton haladó) jármüvek elsöbbségét szabályozza, abban az esetben, ha nincs erősebb stabály, és a jobbkéz szabály erősebb, ha a jobbról érkezőnek elsőbbsége van, lényegtelen merre halad, nem a kanyarodási szabályt kell alkalmazni.
Kanyarodási szabály alkalmazására példa, ha egyenrangú kereszteződésbe szemből érkezik két jármű, az egyik egyeneden halad, a másik balra kanyarodik (egyuknek sincs jobbról jármű, így a jobbkéz szabály nem alkalmazható, a kanyarodási szabály igen)
Így van.
Megjegyzném még, hogy a kanyarodási szabályt járműtípustól függetlenül kell alkalmazni. Rám már kiabáltak autóból dudálva, hogy miért nem adok elsőbbséget - miközben az autó szemből balra kanyarodott, én meg egyenesen mentem (vagy mentem volna, ha nem vág elém az illető). Nem egyszer, és nem ugyanaz a jármű.
Egyenrangú útkereszteződésben három eset lehetséges:
1. Egyenesen mész tovább: Csak a jobbról jövőnek kell elsőbbséget adnod.
2. Jobbra mész tovább: Senkinek nem kell elsőbbséget adnod.
3. Balra mész tovább: A jobbról jövőnek ÉS a szemből JOBBRA vagy EGYENESEN továbbhaladónak kell elsőbbséget adnod.
#6#
A 3. pontban leírtak nem feltétlenül igazak, vagyis az úgy nem igaz, ahogy írtad, csak abban az esetben, ha a jobbkéz szabály nem alkalmazható (nincs ott harmadik jármű, ami nem szemből érkezik).
A jobbkéz szabály szerint balra kanyarodó is lehet előnyben egyeneden haladóval szemben.
Ez miért kérdés!
JOBBKÉZ SZABÁLY.
Köszönöm, még le is pontoztál.
De megsúgom nem én vagyok a KRESZ-hez hülye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!