Ha egy egyenrangú útkereszteződésben én jobbra kis ívben kanyarodok, viszont jobbról jön egy autó akkor nekem elsőbbséget kell adnom neki, ugye?
Nem szakszerű megfogalmazás, de a lényeget tükrözi:
Az útnak van elsőbbsége, nem a járműnek.
Szóval, ha egyenrangú útkereszteződéshez érve, te jobbra kis ívben kanyarodsz, akkor elvileg nem keresztezitek egymás útját a jobbról jövővel.
De az jöhet a rossz oldalon is, s akkor is elsőbbséget kell adnod. Teljesen mindegy, hogy szabályosan vagy szabálytalanul jön ott.
Pl. járok olyan úton, amelyik 2×1 éppen még szabvány széles sáv, s az egyik irányban végig parkolnak. Nem tartják be az 5 métert sem.
Ha ott jövök, kénytelen vagyok az út bal oldalán menni.
Nem kanyarodhatsz elém. De értelme sem lenne, mert egyikünk sem tud továbbhaladni.
A KRESZ alig foglalkozik azzal, hogy hogyan kell megoldani mások szabálytalanságát.
De lehet egy felbontott úttest is bal oldalra kényszerít, nem kell hozzá szabálytalanul parkoló autó sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!