Jól beállított (szögű) fényszórók mellett sötétben mi az optimális látótávolság?
A különböző lámpatestek által kötelezően biztosítandó távolságok és megvilágítás értékek a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján:
Távolsági fényszóró sötétben és tiszta időben legalább 100 méter távolságot kell, hogy megvilágítson. Ebben a távolságban a megvilágítás a távolsági fényszóró középpontjának magasságában 1 luxnál kevesebb nem lehet
Tompított fényszórónál ugyanilyen feltételek mellett a minimális távolság 40 méter. A fényszóró középpontján átmenő vízszintes síkban és e felett a járműtől 25 méter távolságban a megvilágítás aszimmetrikus tompított fényszóró esetén 0,7 luxnál, szimmetrikus tompított fényszórónál, 1 luxnál több nem lehet.
Szóval 40 méter látótávolságnak meg kell lennie. A szembejövő elvakításának megelőzéséhez meg inkább az a fontos, hogy a megvilágított és a nem megvilágított terület között éles határvonal legyen. Homályos/elsárgult bura, homályos foncsor, na meg a kínai LED-es "izzók" a fő ellenségei a határvonalnak.
6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről
43. § (3) A tompított fényszórónak - anélkül, hogy a szembejövő jármű vezetőjét vakítaná - az út felületét a jármű előtt sötétben, tiszta időben legalább 40 méter távolságon meg kell világítania.
90-nél a féktávolságod (észlelés és megállás) 60-70 méter. Ha nem világít el ilyen messze a lámpád, akkor esélyed sincs megállni egy úton lévő akadály előtt.
Ha nem jó, akkor házilag a legegyszerűbb így beállítani:
Leméred milyen magasan van a fényszóró (az izzó középvonala). Ha megvan, kiszámolod, hogy a fénykévének méterenként hány centivel kell lejjebb világítani, hogy a világítás határvonala kb. 50 méternél érje el az út síkját. (a szórt fényből a táblákra ilyen távolságban is jut még)
Egy átlag autó fényszórója 50-60 centi magasan szokott lenni, szóval azzal nem nagyon lősz mellé, ha egy nagy és üres teremgarázsban (Pesten pl. az Aréna) koppig ráállsz a falra, két kerékkel a parkolóhelyeket elválasztó csíkra.
Szigszalaggal feljelölöd a falra a vízszintes sötét-világos határt, és azt a pontot, ahol ez a vonal megtörik enyhén felfelé. Áttolatsz a szemközti parkolóba, szintén vonalra két kerékkel (meglehetősen pontosan vannak felfestve), leméred hány méterre van a fal, és addig tekered a fényszóróállítót, ameddig a sötét-világos határ ugyanennyi centivel nem lesz a szigszalagos jelzés alatt. ha "kancsal" a fényszóród, akkor azt is be tudod állítani, a töréspontnak vissza kell kerülni abba a pozicióba, ahol a falra ráállva volt.
Ha a beton nem sík és vízszintes, már hibát visz a beállításba, és ha van egy segítő, az üljön be addig a vezetőülésbe.
Csomagtartóban ne legyen semmi, és a fényszórómagasság-állító a lefgelső helyzetben legyen.
Az egész megvan negyed óra alatt, és utána sokkal jobban fogsz látni.
Ha van ködfényszóró, akkor annak is van valahol egy magasságállító csavarja. Annak a tompított alá kell világítania, majdnem közvetlenül a kocsi elé. (Kocsi előtti 1-10 méteres területet világítja be) Így nem fog senkit sem vakítani, ha felkapcsolod, és ködben tényleg segíteni fog valamennyit (vagy szakadó esőben, pl. észrevenni a kátyúkat)
Dehogynem világít el addig. Nekem a régi Ladám H4-es sima izzóval egyenes úton világított 36 méterre, emelt fényű izzóval 44-re. A mostani Passatomban szintén H4-es izzó van, már alap izzóval is picivel messzebb világít (gondolom más a foncsor), azt nem tudom hogy pontosan mennyire. Az ismerősöm Bi-Xenon lámpás autója meg minimum 1,5-szer ilyen messze világít el. (Anno úgy mértem meg hogy meddig világít, hogy leraktam a kocsi orra elé éjjel a szerszámos ládámat és elkezdtem tolatni. Ahol még éppen láttam, ott megálltam és megmértem a távolságot.)
Sima halogén izzós autóknál én is az 50-60 métert tartom optimálisnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!