Ha valaki a zebra mellett megy és elgázolják, akkor hány méteres körzetben számít annak?
Konkrétan nem számít zebrán való gázolásnak, de ettől függetlenül nem üthetsz el bárkit, aki nem a zebrán megy át. A szabálytalanul, zebrától 100 m-re átkelő gyalogos esetén is törekedned kell a baleset elkerülésére. (Azt vizsgálják, hogy megtettél-e minden tőled elvárható dolgot. Azaz, ha nem volt gyorshajtás, meg fékeztél, amint megláttad az illetőt, akkor nem lesz bajod a gázolásból.)
Mivel a zebrán átkelő gyalogos előtt meg kell tudnod állni a KRESZ szerint, ezért egy attól 1 m-re átkelő gyalogos esetén is meg kell tudnod állni. Tehát feltehetőleg ugyanaz lesz a büntetés, mint ha a zebrán történt volna az eset.
A zebrától való távolság meg nyilván bírófüggő.
A helyszíntől és a gyalogos viselkedésétől is függ.
Pl. ha látod, hogy a zebrán nem akar átkelni senki, mert nincs is ott ember, és gázt adsz, aztán a zebrától 8 m-re egy furgon mögül eléd lép valaki, azt már feltehetőleg meg lehet úszni.
1#vagyok,
5 éve pont egy ilyen helyzetnél zebrától 5 méterre gyalogos ugrott ki elém, 2 bordája és combja törött, térfigyelő kamerák egyértelműen bizonyították, hogy semmit nem tehettem volna, a barom állatja egy hírtelen irányváltással kiugrott elém, mert ő sietett és arra számított, hogy én lassítok annyit, hogy átérjen... jrlzem itt 40es tempónál voltam és 4 méterre... ennyi idő alatt felfogni nem lehet mi történik.
"A kijelölt gyalogos átkelőhely a tábla vonalában kezdődik"
Biztos igazad van, de tudnád linkelni a jogszabályt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!