Ti hogy nevezitek az elsőbbségadás kötelező táblát?
Asszem volt itt egy kérdező, aki szemaforként hivatkozott a lámpára, nagy értetlenkedés övezte, amíg ki nem derült, hogy külhoni magyar. Szóval lehet, hogy az ismerősöd sem idehaza tanulta ezt a kifejezést, hanem mondjuk Erdélyben vagy a Felvidéken.
Egyébként ha tudnám, hogy olyasvalakit kell elvinnem, akinek szokása belevauvauzni a vezetésbe, akkor elmesélném neki az alábbi viccet:
"Egy cowboy lovagol a feleségével. A ló megbotlik. Azt mondja a cowboy:
- Egy!
A ló megint megbotlik.
- Kettő!
A ló harmadjára is megbotlik.
- Három!
Leszáll a cowboy, és leszállítja a feleségét is. A cowboy lelövi a lovat. Azt mondja erre a felesége:
- Miért tetted ezt szegény lóval???
- Egy!"
Aztán elindulunk, és az első "javaslatnál" azt mondanám neki: Egy!
(Ha eljutnánk a háromhoz, akkor megállnék és kiszállítanám az autóból.)
"De ha a barátom minden kereszteződésben végigmondaná egészen hogy elsőbbségadás kötelező"
Hát, én hamar leszoktattam a "barátomat", meg mindenkit, hogy beledumáljon. Ha nem tettszik ahogy vezetek, átveheti a volánt, vagy mehet gyalog is...
(férjem teljesen máshogy vezet, mint én. De belenyugodott, hogy ha én vezetek, nincs beledumálás. - bár 10 éve vezetek balesetmentesen, tehát nincs is miért dumálni)
Macisajtnak hívom, rövidebb.
Mivel írtad hogy felvidéki, miért zavar hogy máshogy hívja? Más nyelvjárás, máshogy használják. Erdélyben a váltót kapcsolószekrénynek nevezik, de ezen biztosan nem fogok idegeskedni.
Te használod a szemafort, én nem, mégsem szólok be érte.
Az hogy beleszól a vezetésbe már más kérdés, le kell szoktatni
Nem sokon múlott, hogy vasutas legyek. Ezért nekem sok bonyodalmat okozott volna, ha a szemafor szót nem a vasúti karos jelzőre használtam volna.
Azt nem minden esetben érzem bajnak, ha a mitfárer figyel és szól, ha kell. Csak ne keverje össze a navigálást a dirigálással. A folytonos kommentálás a másik, ami idegesítő. Ez nem focimeccs, és az utas nem narrátor.
Ha simán 3szögnek hívod a táblát, az azért baj, mert 3szög sok van.
Ma megkérdeztem az oktatómat, aki civilben rendőr. Azt mondta, hogy a suliban és a rendőrségen is macisajtozzák az elsőbbségadás táblát.
Én 24 éve vagyok vasutas, konkrétan a vasúti jelzők a szakterületem, de soha vasutastól még nem hallottam, hogy szemafor. Ez a szó már több évtizede kikopott a magyar vasutasság szóhasználatából. Annyira régen, hogy már vicceskedésből se mondja senki, még az se, aki egész életében ilyen jelzőket kezelt.
Pedig a "jelzőt húz" kifejezés megmaradt (és teljesen általános) abból az időből, amikor még mindenhol kézi erővel kellett szabadra állítani a karos jelzőt, és ezt a kifejezést használja az is, aki mindig is csak fényjelzőt kezelt, gombnyomással.
Ha beledumálnak a vezetésbe, az idegesít. Ha "külföldi" vagy tájnyelvi kifejezést hallok, azon mosolygok.
A tábla neve benne van a KRESZ-ben, másodpercek alatt utána lehet nézni a neten. Amúgy macisajtnak hívom, a rövidség kedvéért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!