Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Helyesen jelzett? Bővebben lent.

Helyesen jelzett? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Útkereszteződéshez érek, stop táblát kapok. Megállok és látom, hogy csak balról jön egy kocsi és jelez jobbra. Kicsit rosszat sejtettem és nem indultam. Ezután a pasas tovább halad a főúton és tőlem néhány méterre leparkol a főúton. helyesen járt el. Nem az útkereszteződés után kellet volna jelezzen? Ha elindulok összeütközünk. Azért kérdezem mert még csak 6000 kilométert vezettem.
2010. jún. 7. 20:16
 1/10 anonim ***** válasza:

Ezt lehet, hogy én is beszoptam volna.

Mindenképp a kereszteződés után kellett volna jeleznie szándékát.

2010. jún. 7. 20:57
 2/10 anonim ***** válasza:
77%

Nem feltétlenül kell a kereszteződés után jeleznie. Mert ha a kereszteződés után jelez és nem sokkal utána megáll, akkor a mögöttük levőt téveszti meg.

Ha jelez, (mint te is tapasztaltad), nem jelenti azt, hogy be is kanyarodik. Neked meg kell győződnöd arról, hogy valóban be szándékozik-e kanyarodni. Ergo, ha összeütköztetek volna, akkor nem lehetett volna egyértelműen őt vonni felelősségre a balesetért.

2010. jún. 7. 21:25
 3/10 A kérdező kommentje:
A szélső sávban volt. Ha a kereszteződés után jelez akkor kit tévesztett volna meg? Láthatta, hogy balra akarok kanyarodni.
2010. jún. 7. 21:30
 4/10 anonim ***** válasza:

Mondjuk a mögötte lévőt. Ha időben jelez, akár lekanyarodik, akár csak félreáll, akkor átsorol.

Mivel neked elsőbbség adási kötelezettséged volt, mint már írtam is te lennél a hibás.

2010. jún. 7. 22:12
 5/10 anonim ***** válasza:
Többek között szerintem én is kihajtottam volna, bár a sebességétől függőan, milyen gyorsan jött. Mindenesetre szabálytalan volt, vagy bekellett volna kanyarodnia, vagy később jeleznie.
2010. jún. 8. 10:07
 6/10 anonim ***** válasza:

Ne mondjátok már. És ha a kereszteződés után 5 méterrel áll meg. Mert ugye ott megállhat, akkor csak 5 métert használja az irányjelzőt?

A mögötte lévő meg rágja a kormányt, hogy mi a fenének fékez, ha nem is jelez.

Az autós helyesen járt el.

2010. jún. 8. 11:42
 7/10 anonim ***** válasza:
Akkor is balesetveszélyes ha úgy mész be a kereszteződébe hogy megy az irányjelződ is ...
2010. jún. 8. 12:48
 8/10 anonim ***** válasza:

Nem az, mert neked meg kell győződnöd a kanyarodási szándékáról.Nem elég az irányjelző figyelése hanem lassítási szándék és az autó mozgásai is.

Engem nem húzott volna be a csőbe, mert pont emiatt, megvárom, hogy kezdjen kanyarodni.

És ha a kereszteződés után rögtön van egy másik útkereszteződés? Te honnan tudod hol fog bekanyarodni.

Ahol én lakok van egy ilyen kereszteződés, nem is egy. Vagy kocsibeálló.

2010. jún. 8. 12:59
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
az irányjelzőt azért hívják jelzőnek, mert csak jelzi, hogy valszeg arra fog menni. a szándék nem azonos a cselekedettel (mi van ha pl. valaki úgy felejti). mivel Neked stop-od volt, mindenképpen meg kellett várnod,akármit is csinált volna. apámnak régen ezt úgy tanították, hogy ha neked van elsőbbségadási kötelezettséged, a keresztező úton még ha fejjel lefele pörögve érkezik is az autó, elsőbbsége van :)
2010. jún. 8. 22:36
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2010. jún. 8. 22:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!