Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mit nevezünk a kreszben...

Mit nevezünk a kreszben gyalogos csalogatásnak?

Figyelt kérdés

Én balra kanyarodok a védett útról, mert balra a zebrán nincs senki, erre a védett útra jobbra kanyarodó autós lehívja a járdáról a gyalogost. Én meg belógok a kereszteződésbe az autóm seggével.

Ha ilyenkor beleszáll az álló autómba valaki az gyalogoscsalogatás miatt történt, vagy elsőbbség meg nem adása?

Mellesleg a gyalogos még akkor is gondolkodott, mikor már mindkét autó állt.

2017. nov. 30. 16:25
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
15%
A gyalogosok számára is konkrét, kötelező szabályt kellene hozni, mert a buta viselkedésükkel teljesen felidegesítik a sofőröket. A mai szabályozás, ritka kivételektől eltekintve, teljes egészében az autósra hárítja a felelősséget, míg a gyalogosoktól nem követeli meg semmilyen szabály betartását. Szerintem kötelezővé kéne tenni, hogy a gyalogos minden esetben köteles legyen megállni és egyértelműen jelezni, hogy át akar menni és csak megállás és körülnézés után lépjen a zebrára. Erre azért lenne szükség, mert a mostani helyzetben, akármilyen lassan közelítem meg a zebrát, mindig van olyan gyalogos, aki féktávon belül lép le és satuznom kell. Most történt Balassagyarmaton, hogy a zebrától két méterre beszélgetett három srác, de már tapasztalatból tudtam, hogy az ilyenek körülnézés nélkül a zebrán teremnek, ezért előrelátóan lassítottam, majdnem megállásig, és amikor olyan lassan mentem, hogy a km-órám már nem is tudta mérni a sebességet, akkor megindultak a zebra felé és satut kellett nyomnom. Rám se néztek, észre sem vették, hogy éppen újjászülettek. A nyergesvontatóm 2 km/h-val is az aszfaltba préselte volna őket.
2018. márc. 20. 01:37
 22/25 anonim ***** válasza:
48%

Most attól eltekintve, hogy ennek a fele marhaság, az utolsónak van némi igazságtartalma is. Mert sok gyalogos nem határozottan és körültekintően megy oda a zebrához, hanem csak átfújja a szél és ez a fajta bizonytalanságuk az autóst is elbizonytalanítja. Érdekes módon az olyan gyalogossal aki határozottan odamegy, hogy ő át akar kelni, még soha nem volt problémám. Ellenben azokkal akik nekiállnak vakarózni vagy épp körbenézés nélkül átkelni, mert neki úgyis elsőbbsége van és akkor leszarhat mindent.

Fel kéne már fognia a gyalogosoknak, hogy a közlekedésnek ők is részei, határozottan kell viselkedni.

2018. márc. 23. 20:38
 23/25 Alex Fly ***** válasza:
35%

@21: nyitott kapukat döngetsz. A gyalogosokra is egyértelmű szabályok vonatkoznak, ezeket a KRESZ 21. §-a tartalmazza. És természetesen rájuk is vonatkoznak a szabályok (KRESZ 3.§).

Éppen ezért nem minden esetben a sofőré a felelősség, adott esetben a gyalogost is elmarasztalják.

Az úttestre lépés előtti kötelező megállás és elsőbbségadás is benne van az említett rendeletben, az említett paragrafus (8) bek. alapján pontosan ezt kell tennie minden olyan helyen, ahol nincs elsőbbsége. Ahol viszont igen, ott természetesen ez annak a kötelessége, aki az elsőbbségadásra kötelezett.

Ha a gyalogos "féktávon belül lép le és satuznom kell", akkor itt bizony megszegted a KRESZ 43. § (2) pontját. A szabályszegésedet ne akard már a másikra hárítani!

2018. márc. 23. 20:57
 24/25 anonim ***** válasza:
#23: a 21§ 6. az úttestre lépést szabályozza általában, nem a gyalogos átkelőhelyet. Ha főúton mész, te sem állsz meg minden kereszteződés előtt és nem győződsz meg róla, hogy elengednek, hiszen elsőbbséged van. A gyalogosnak sem kell ezt megtennie (más kérdés, hogy Magyarországon a saját érdekében megteszi).
2018. márc. 24. 09:00
 25/25 Alex Fly ***** válasza:
76%
@24: a gyalogosátkelő használata is az úttestre lépéssel jár. Éppen ezért érvényesek rá az erre vonatkozó szabályok. És igen, a gyalogátkelőnél nem a gyalogos kötelessége a megállás és fokozott figyelem, hanem az ott haladó járművek vezetőié. Érdekes, hogy ez tőlünk kissé nyugatabbra egyetlen sofőrnek nem okoz problémát -nem is ismerik ezt a "gyalogoscsalogatás" nevű hülyeséget. Mondjuk az is igaz, hogy civilizált országokban az elfogadott nemzetközi szerződéseket nem cenzúrázzák...
2018. márc. 24. 18:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!