Mit nevezünk a kreszben gyalogos csalogatásnak?
Én balra kanyarodok a védett útról, mert balra a zebrán nincs senki, erre a védett útra jobbra kanyarodó autós lehívja a járdáról a gyalogost. Én meg belógok a kereszteződésbe az autóm seggével.
Ha ilyenkor beleszáll az álló autómba valaki az gyalogoscsalogatás miatt történt, vagy elsőbbség meg nem adása?
Mellesleg a gyalogos még akkor is gondolkodott, mikor már mindkét autó állt.
Nem csak kis ívben, ha balra kanyarodsz, akkor is elsőbbsége van a gyalogosnak zebra hiányában is.
"43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.".
#4: régen is ugyanazok a szabályok vonatkoztak a gyalogos átkelőhelyre, mint most. Csak régen mindenki leszarta a gyalogosokat és az oktatók is rosszul tanították a vezetőket. A KRESZ 21.§. 7. pontja évtizedek óta nem változott:
(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.
4-esnek köszönöm, hogy értette a kérdést!
A többiek semmitmondó válaszaival nem sokra megyek...
1995-ben vizsgáztam, akkor úgy tanították, hogy ha a gyalogos nem lép le, én NEM állhatok meg!
Néztem a legújabb vizsgalapot, a mai napig hibapont a gyalogos csalogatás!
Egyre többször számíthatok ilyen udvariaskodásokra a közel jövőben...
"1995-ben vizsgáztam, akkor úgy tanították, hogy ha a gyalogos nem lép le, én NEM állhatok meg!"
Én kicsit előbb vizsgáztam, de akkor sem tanították így. Ez ostobaság, már ne haragudj, BÁRMIKOR lemondhatsz az elsőbbségedről, ha van. De ilyenkor nincs elsőbbséged, tehát amúgy sincs miről lemondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!