Mit nevezünk a kreszben gyalogos csalogatásnak?
Én balra kanyarodok a védett útról, mert balra a zebrán nincs senki, erre a védett útra jobbra kanyarodó autós lehívja a járdáról a gyalogost. Én meg belógok a kereszteződésbe az autóm seggével.
Ha ilyenkor beleszáll az álló autómba valaki az gyalogoscsalogatás miatt történt, vagy elsőbbség meg nem adása?
Mellesleg a gyalogos még akkor is gondolkodott, mikor már mindkét autó állt.
Én 10 éve vizsgáztam és nekem is úgy tanították, hogy csak akkor kell megállnom, ha MÁR lelépett a gyalogos a zebrára.
A gyalogoscsalogatás fogalma egyébként úgy tudom vizsgán van (nálam volt még ilyen, amikor vizsgáztam), de kb. már akkor is bármire ráhúzta a vizsgabiztos, ha olyan kedve volt. Egyébként olyan viselkedésre szokták mondani a csalogatást, amikor látod, hogy egy gyalogos valószínűleg át fog menni előtted a zebrán, de mivel még nem tart ott, ezért elkezdesz bizonytalankodni, hogy megállj-e, a gyalogos meg azt hiszi azért lassítottál be, mert átengeded.
#12 : de ha féktávon belül vagy és a gyalogos lelép, akkor hogy adsz neki elsőbbséget?
Mondok egy példát: főúton jövő járműnek csak a kereszteződésBEN kell elsőbbséget adni. Amíg nem hajtott be a kereszteződésbe, addig nincs elsőbbség sem. Mégse hajtasz ki a 80-nal jövő kamion elé, mert látszik, hogy oda fog érni a kereszteződésbe és elsőbbséget kell adnod neki. Ugyanez van gyalogos átkelőhelyen is, ahol a gyalogos jön a főúton. Ha látszik, hogy át akar menni, akkor meg kell állnod, mert ha gyorsan mész és féktávon belül kerül eléd, akkor te leszel a hibás, hiszen nem adtad meg neki az elsőbbséget.
Jobbkezes kereszteződésnek meg kocsicsalogatás van ezek szerint? Ne csináljuk már, ez egy tiszta elsőbbségi helyzet. Át kell engedni a gyalogost.
Nyilván, ha (még) nem akar átmenni, akkor nem kell, de amúgy igen.
#13: Értem én, de nekem anno így tanították KRESZ oktatáson és később a gyakorlatban is ezt követelte meg az oktatóm. Azóta gondolom változott a helyzet, mert többen is írják, hogy ez nem így van.
"de ha féktávon belül vagy és a gyalogos lelép, akkor hogy adsz neki elsőbbséget?"
Igen, erről van is sztorim oktatásról. Sötétben haladtunk egy zebra felé, ahol már messziről láttam, hogy egy babakocsis anyuka áll a zebra előtt, de csak állt, nem úgy tűnt, hogy át akart menni. Amikor a zebrához közelebb értünk, az anyuka hirtelen elkezdte tolni a babakocsit előre, én meg besatuztam az ijedtségtől, mert az hittem kitolja elénk... A szerencse az volt, hogy a mögöttünk jövő tartott követési távolságot, mert egyébként belénk jött volna. Az oktatóm erre mondta azt nagy szidalmak után, hogy nem kellett volna megállnom, mert még nem lépett le az úttestre.
Gondolkodjunk, Béláim!
Először is mit ír a KRESZ az elsőbbségről? Nem azzal kerülünk elsőbbségi helyzetbe, aki már benn jár a kereszteződésben, hanem akivel (közel) egyszerre hajtanánk be. Ha egy védett útvonalat keresztezünkb akkor az elsőbbségadás nem azt jelenti, hogy a keresztben előttünk haladónak nem megyünk neki, hanem ha velünk együtt ér oda, akkor megvárjuk, hogy előttünk elmenjen. Jelen esetben a kereszzeződés a zebra, a védett útvonalon közlekedő a gyalogos. Az elsőbbségadás pedig azt jelenti, hogy előttünk léphet le az átkelőre.
Nem aztb hogy az előttünk átkelőt nem ütjük el -mert a "csak annak van elsőbbsége, aki már lelépett" ezt jjelentené...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!