Hogyan kell úgy fékezni, hogy a megállásnál ne ugorjon egyet a kocsi? Mit kell máshogy nyomni?
Piros lámpánál már hamarabb leveszem a lábam a gázról, és lassan, gurulva közelítem meg a lámpát, már szép lassan fékezve, közben kuplung benyomva.
Az oktató azt mondta, a végén nem kéne előrebuknunk, hogy a biztonsági öv tartson meg.
De hogy mit csináljak másképp, azt nem mondta.
Tudom, hogy őt kéne megkérdezni, de már ebben a hónapban nem fogok menni vezetni, ezért írom ki.
Érzéssel fékezz, fokozatosan csökkentve a fékerőt, de ne görcsölj rá, mert idővel úgyis menni fog majd.
Az egyik oka az erős fékezésnek (és emiatt az előrebukásnak) egyébként az is lehet, hogy későn állsz neki fékezni és muszáj kicsit beletaposnod a fékbe, hogy meg tudj állni a vonalnál. Ezt úgy kerülheted el, hogy távolabb kezdesz el fékezni, mint szoktál. Én pl. lámpánál úgy szoktam fékezni, hogy az elején szinte alig nyomom le a féket, csak épphogy kezdjen el lassulni, aztán ahogy közelebb érek, kicsit jobban rányomok, majd lassan elkezdem engedni a féket és a végén szinte már "gurulásból" áll meg a vonalnál.
A végén mikor megállna az autó akkor visszább kell engedni a pedálon, nem teljesen csak kicsit. Akkor jó lesz. Sajnos a mai autók egyre inkább ilyenek, hogy szarrá vannak puhítva meg könnyítve pedál, kormány, váltó szinten aztán alig lehet érezni rajta bármit is. Nem tudom én se mire jó ez, hogy finomkodni kell a pedállal, egy jó fék az az átlag emberi láberőhöz van igazítva, mai autókon egy csecsemő is állóra fékezné a kerekeket olyanok a pedálok... És ezzel nem lett biztonságosabb se az autó, legfeljebb azt a hamis érzetet kelti az emberben.
Egyébként ez a probléma a hidraulikus kuplungnál és az elektromos gázpedálnál is megvan, bár nem minden autóban. Pl., hogy a gázt benyomod negyedig és az elektronika meg kiadja a 70%-os teljesítményt, ez akkor fura mikor utána lepadlózod és a kocsi alig fog jobban menni. Mivel már előtte is majdnem maxon ment, hiába csak negyedik nyomod.
A legjobb vezetési élménye a 20 év körüli autóknak van.
Koszonom a valaszokat!
10 eves auton tanulok egyebkent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!