Egy irányú utcában egy sávos úton jobbról előztek, aminek következtében koccanásos balesetet szenvedtem. Felelősség terhel-e ilyenkor?
Az a baj hogy nem lehet bizonyítani az indexelés tényét és pontos időbeli kezdetét. A mögötted levő azt fogja mondani hogy látta hogy te balra húzódtál és megállsz ezért ő elment melletted ,indexet nem látott avagy csak az utolsó pillanatban .Szóval téged fognak kihozni hibásnak! Sajnos ezt bebuktad,a rendőr jól mondta.
Balra húzódás után bele kellett volna nézni a tükörbe hogy megnézd van e másik autó melletted és akarnak e kikerülni. Mert alap helyzetben jobbra húzódva kellene jobbra kanyarodni nem "kamionosan" hatalmas ívben .Sajnos sokan azt hiszik a kisautójukkal is hogy kamiont vezetnek és olyan íveket vesznek hogy az már vicc kategória.
"A mögöttem jövő elmondása szerint azt hitte balra akarok fordulni a parkolóba."
Ha ezt a helyszínelő rendőrnek is elmondta, és jegyzőkönyvezve lett, akkor nagy baj már nem lehet, a főbűnös a másik sofőr lesz.
Ha irányjelzőt használtál, és ezt ő nem is tagadja, akkor az neked jó.
Az viszont elképzelhető, hogy téged is hibásnak fognak tartani bizonyos (kisebb) mértékben.
A KRESZ 31. § azt mondja, hogy nem kötelező az úttest jobb széle mellől jobbra kanyarodni, szükség esetén ettől el lehet térni, de fokozott figyelemmel szabad csak az ilyen manővert végrehajtani.
A kérdés itt az, hogy neked kellett-e látnod az eljáró hatóság szerint, hogy jobbról előz a másik autó. De szerintem olyan hirtelen ment melléd, hogy a szűk bejáróra való figyelés miatt el fogják fogadni, hogy a további nézelődésre nem volt lehetőséged, és megtettél minden elvárhatót. De persze, biztosat nem én tudok mondani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!