Most tanulom a KRESZt, valaki elmagyarázná?
Elolvastam a leírást, de akkor ezek szerint a jobbkéz szabálynál erősebb az egyenesen haladó védelme?
Bennem az maradt meg tanfolyamtól, hogy az megy elsőre akinek senki nincs jobbra vagy kis ívben kanyarodik.
Nem értem melyik szabály az erősebb.
Rosszul közelíted meg.
1-es és hármas egymással szemben állnak, köztük nincs szó jobb kézről. Kettejük között az alap erősorrend dönt (egyenesen, jobbra, kis ívben, balra nagy ívben, tolat).
Ez alapján az egyes mehet, utána a 3-as.
Az 1-estől jobbra van egy autó. Annak elsőbbséget kell adnia, bármerre is megy az tovább.
Bár nem szabályos, s van kockázata is, a gyakorlatban nem ritka, hogy a 2-es és 3-as egyszerre elkanyarodik. Praktikus és gyors megoldás, ha az 1-es engedi, nem érti félre. Nem kötelező megállnia, csak ha muszáj.
De lehet mozgásban is, a 2-es mögé érkezve. Na, ha ilyenkor csattan a 3-as kocsival…
Ez a feladat arra tér ki, hogy ismeri-e a vizsgázó azt a szabályt, miszerint egyenrangú kereszteződésben a jobbra kis ívben kanyarodó autónak mindig elsőbbsége van.
Az oktatóm anno úgy mondta: őt nem akadályozza semmi, és nem zavar senkit, ezért ő mehet.
De vigyázz: ha gyalogos akarna átmenni az úton a 2-es autóval párhuzamosan, a jobb oldalán, akkor ő haladhatna át elsőként. Ez a kanyarodás közbeni elsőbbségadási kötelezettség miatt van.
#4: nem tudom merre divat ez a gyakorlati megoldás, én 10 év alatt még nem találkoztam vele. A gyakorlat az lenne inkább, hogy 2-es elkanyarodik, de közben az 1-es már behajt a kereszteződésbe és elállja a 3-as útját.
A te általad leírtakat csak akkor láttam, ha a 2-es autó egyéb okból nem tudott kanyarodni (pl. gyalogos, vagy állt a sor és csak félig fért ki). Szabad út esetén nem.
Kérdező: Nem az számít, hogy az érkezési utak milyen helyzetben vannak egymáshoz képest. Ez a kutyát se érdekli.
Azt az egyet kell nézni, hogy a találkozási pontnál (ami itt szaggatottal be is van rajzolva) ki van jobbra a másiktól, mert annak van elsőbbsége, minden esetben, kivétel nélkül.
Aki jobbra kis ívben kanyarodik, annak az égvilágon senki nem lehet jobbra a találkozáskor, ezt - az ábrát megnézve - nem nehéz belátni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!