Kötelező vagyok elsőbbséget adni a kapaszkodósáv végén kihajtó gépjárműnek?
Mármint? Rákanyarodik valaki egy többsávos útra? Vagy vége van a két sávnak és csak egy marad?
Első esetben, ha van hely, én bemegyek a belsőbe, hogy rá tudjon hajtani az útra. De nekem van elsőbbségem. Ez csak előzékenység, mert nekem is jól esne.
Második esetben, ha sokan vannak mögöttem és az illető nem tud besorolni, akkor én be szoktam engedni egy ember magam elé. Itt is nekem van elsőbbségem. De ahogy az előbb is, nekem is jól esne, ha beengednének.
A megszűnő sávban haladónak van elsőbbségadási kötelezettsége.
De ez így le van írva az összes KRSZ könyvben is.
A normális ember udvarias, és beengedni, és ezt a szándékot jelzik is neki. A többiek meg rájönnek, milyen szar érzés, amikor jobbról közeledik 3-4 ablak feléig érő kerék...
Ugye azt senki nem gondolta, hogy valaki egy emelkedő tetején meg fog állítani egy 40 tonnás dögöt, és szépen kivárja ameddig beengedik.
Amikor nem sietek, személyautóval is kihúzódok a kapaszkodósávba, ráérek ott felmenni 90-el. Mivel a megnevezhetetlen S-betűs márka egyik modelljéről van szó, három esetből egyszer biztos meg lehet figyelni, hogy valaki már az emelkedő felén elkezd arra játszani, hogy pont akkor érjen fel, amikor sávot váltanék. Olyankor inkább visszajövök korábban, amikor nem kényszerítem "sebességének hirtelen megváltoztatására", ami ugye az elsőbbség meg nem adását jelentené.
Nem kell neki elsőbbséget adni.
Olaszban ha ezért kamionnal bemész a belső sávba, hogy segítsd a kapaszkodóból kijövőt, 500 euro és elveszik a jogosítványod, mert használtad a belső sávot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!