Kerékpáros elsőbbség?
Köszi! Akkor jól tudtam.
Ma reggel volt egy ilyen szituációm, majdnem elütöttek és az autós szerint le kellett volna szállnom. Nem lehetett neki megmagyarázni, állandóan csak a zebrát emlegette. Ott természetesen le szoktam szállni és tolni a bringát. Hiába mondtem neki, hogy a felfestett kerékpárút folytatódik az úton keresztül is és ott nem kell leszállnom.
Mégegyszer köszi a választ.
Nem létezik kerékpáros zebra. A sárga jelzés két dologra jó!
Az autóst óvatosságra inti. Kerékpárosokra számíthat ott.
A bringásnak mutatja, hogy folytatódik az út.
Leszállnod nem kell, de elsőbbséget nem biztosít számodra.
Elsőbbségadás szempontjából olyan, mintha ott sem lenne.
Az átjáró előtt az autósoknak elsőbbségadás kötelező tábla van kirakva.
Természetesem tudom, hogy a közlekedésben, pláne ha bicajjal, vagy gyalog vagyok függetlenül a kresztől akkor van elsőbbségem, ha megadják. De itt ebben a szituban egyértelműen nekem volt, mert az elsőbbségadás kötelező táblát sem vette figyelembe, csak jött mint a világtalan.
Sajnos maga a felfestés nem jelent semmit az elsőbbséget mindenütt egyénileg szabályozzák táblákkal. Van egy halom hely, ahol a gyalogos zebra mellett a kerékpár átvezetésen a kerékpárosoknak van kitéve a "macisajt". Pl. a Döbrentei térnél rendszeresek a félreértések.
Természetesen nem kell leszállni akkor sem, ha van felfestés.
Az elsőbbség kérdésére nem lehet egyértelmű választ adni; a KRESZ sem minden esetre ad útmutatást, ráadásul ahol igen, a közlekedésszervezők szeretik táblázással felborítani a logikus sorrendet -just4fun...
Zebránál le kell szállnod. Ha van biciklisáv festve a zebra mellé, akkor viszont áttekerhetsz rajta leszállás nélkül is.
Egyébként nem értem miért kellett megint megkérdezni ezt, szó szerint ugyanezt kérdezted kb. 1 hónappal ezelőtt is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!