Háziorvosnak jogosultsága van az autóján megkülönböztető jelzést használnia?
Attól függ. Személyautót is meg lehet csinálni úgy, hogy rajta vannak a megkülönböztető feliratok meg sziréna, de azt a tulajdonos használja is munkához(a munka alatt most a betegellátást értem vagy bármi más hasonló melót, amihez kell megkülönböztetés).
Ha csak arra lenne, hogy bejárjon dolgozni esetleg elmenjen vásárolni, úgy viszont már nem. Legalábbis én még nem láttam olyan orvos autóját ami meg lenne különböztetve(max úgy, hogy drága merci, bmw vagy audi feltűnési viszketegségből, de ez se mindegyik dokira jellemző) és hétköznapi használatban van.
A válasz egyértelmű nem. A háziorvosnak tudomásom szerint nincs is autója. Magánszemélyként persze lehet, de a háziorvosi státushoz nem követelmény.
Nem kaphat MKJ-t, azért mert háziorvos.
Az ügyeleteken természetesen van, de ritkán vezeti maga az orvos.
A kék villogásra gondoltam. A sárgát figyelmeztető jelzésnek nevezik.
Idézet (jogszabályból):
"b) figyelmeztető jelzést adó készülék: a járműre szerelt rögzített vagy mozgatható üzemmódú (mobil) villogó sárga fényjelzést adó berendezés"
A háziorvos autóján esetleg egy vöröskereszt matrica lehet mivel ő azzal jár a rendelőbe,a beteghez ha hívják és ahova le van még leszerződve
szakorvosnak.
Az ügyeletes orvost az ügyelet gépkocsija viszi ki a beteghez amit erre a célra felkészített gkv. vezet. Az a jármű az orvosi ügyeleté s hogy onnan mivel mennek haza a dokik vagy a sofőr az nem az ügyelet problémája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!