Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Rádudáltok a biciklisre...

Rádudáltok a biciklisre autóval ahol van bicikliút de ennek ellenére az úton megy?

Figyelt kérdés
2017. jún. 20. 21:36
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
73%

A múltkor egy ilyen agyhalott bringás mellé beálltam és 3 percig nyomtam a dudát a fülébe. De rám sem mert nézni, pedig szívesen elbeszélgettem volna vele.

Ott ment az út mellett a sima kerékpárút (nem bringagyalog, ráadásul tök üres) és akkor nekem kell lefékeznem 90-ről 20-ra, csak mert a biciklis uraság nagy ívből szarik a kreszre.

2017. jún. 20. 23:01
 12/28 anonim ***** válasza:

7-es,

bezzeg ha elb/sznak az úton, mert neked derogál a bicikliúton menni akkor az autós lesz a hibás ugye? Az nem számít, hogy az autósok 80%-kal mennek lassabban miattad?

2017. jún. 21. 07:06
 13/28 Alex Fly ***** válasza:
Nem. Legalábbis amennyiben nem okoz közvetlen balesetveszelyt; ugyanis a KRESZ csak abban az esetben engedélyezi. Illetve még megengedi lakott területen kívül az előzési szándék jelzésére, de kerékpáros esetén ez többet árt, mint használ.
2017. jún. 21. 07:25
 14/28 anonim ***** válasza:
Ha ezzel paraszt módon feltartja a forgalmat, akkor igen. De sokszor elég széles az út, max nem tartok akkora oldaltávolságot mint szoktam (normál esetben legalább 2m-t hagyok)
2017. jún. 21. 07:29
 15/28 anonim ***** válasza:

12-es, ki beszélt itt rólam? Nem is bringáztam még az idén. Annál többet vezettem autót, szóval még az a mögöttes gondolat sem áll meg, hogy egy túlzottan öntudatos bringás volnék. Tudatos közlekedő - na az már inkább megállja a helyét!

Egyébként ha a piros gomb nyomogatása helyett olvastál volna pár sort a kommentemből, rájöhettél volna: nem arról az esetről írtam, amikor csak szimplán leszårja a kétkerekű közlekedő a szabályokat, a te szavaiddal élve derogál neki a bringaúton menni.

Én azokat az eseteket villantotta fel, amikor tudatosan, valamilyen okkal nem a neki kijelölt helyet használja egy bringás a biciklis infra állapota, (gyalogos)forgalma, aránytalanul vagy épp balesetveszélyesen rossz vonalvezetése miatt.

És a nagyvárosok amúgy is lassú tempója miatt nem igaz, hogy 80 százalékkal lassabban mennének az autósok. 30-as átlag mellett lelassítani 10-20 mp-re 15-re az messze van a 80%-tól. Ahogyan országúton sem igaz az állításod, mert ott többnyire minimális időn belül ki is előzöm a bringast.

2017. jún. 21. 08:57
 16/28 anonim ***** válasza:
0%
Nem. Egyébként meg nem szabálytalan (kerékpárút/sáv használata nem kötelező).
2017. jún. 21. 08:58
 17/28 anonim ***** válasza:

Kresz 54. § (1)343 Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

Tehát ha van kerékpárút akkor kötelező ott menni. Az a baj hogy ahogy a piroson való rendszeres áthajtást ezt sem büntetik.

2017. jún. 21. 09:04
 18/28 anonim ***** válasza:

17-es! Az idézeted nem teljes, mert a legutóbbi módosítás óta nem kell szorosan az út szélénmenni, s ha csak bal oldalon van kerékpárút, nem kötelező azt használnia.

Nem értem a pontozást. A kérdés az, ki mit szokott tenni. Mindenki megfelelt rá. Alig hiszem, hogy más jobban tudja, hogyan viselkedik a válaszoló, mint ő maga.

A piros és zöld kéz nem azt jelzi itt, hogy ő helyesen viselkedik-e.

Én pl. írtam, hogy nem szoktam, mert tilos, céltalan, veszélyes. Valaki jobban tudja, mit gondolok. Szóljon!

2017. jún. 21. 09:24
 19/28 anonim ***** válasza:
0%
Igen. Egyrészt tilos, másrészt akadályoz engem mikokr gyökketővel teker és nem tudom kikerülni.
2017. jún. 21. 11:15
 20/28 anonim válasza:

Mit nevezel bicikliútnak? Ami ténylegesen kerékpárút, azzal párhuzamosan ugye tilos a közúton közlekedni, de néha megesik, hogy a csiga elesik, de csak nagyon indokolt esetben szegem meg ezt a tiltást --- Megtekerem a cangát 40-ig is, de a kerékpárúton max. 30-al lehet menni, az átvezetések siralmasak, nem akadálymentesítettek és az állapot szintén. Képzeld el, ha minden zebra elé tennének neked egy fekvőrendőrt, még ha van is lámpa. Ugye, hogy sz...r?

Ami pedig a gyalog-kerékpárutakat illeti, ott nem is kötelező menni (és 20 és 10 a sebességhatár), hanem a KRESZ 13/2 "Ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek."

Ez eléggé gumiszabály, én a Kőbányai úton rendszeresen inkább a közúton megyek (nézd meg egyszer milyen a "(gyalogés)bringaút" de képzeld el, hogy te haladnál a közúton, előtted meg tengnek-lengnek az emberek, át vagy vezetve egy buszmegállón is... Eléggé szívás.

Úgyhogy legyél olyan szíves ne dudálj le mindenkit, én se szoktam szívózni feleslegesen másokkal.

2017. jún. 21. 11:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!