Hogyan induljak el helyesen lámpánál?
A helyzet a következő: Tanuló vezető vagyok, benzines autón, szerintem az oktatóm egy kicsit korán (3. órán) kivitt a forgalomba...
Az indulás nem megy zökkenőmentesen, miután zöldre vált a lámpa és mehetnék, akkor néha lefulladok, néha ugrálva indulok el. Oktatóm iszonyatosan türelmetlen és bunkózik is ilyenkor, viszont váltani tanárt nem tudok, mert abban az időpontban amikor nekem jó lenne, nagyon nincs más oktató aki ráérne.
Eddig úgy indultam el, hogy kuplung benyom --> 1-esbe vált --> kuplung benomyva tart --> adok egy kis gázt, kb. 2000-re felpörgetem a motort --> kuplungot lassan felengedem --> a surlódási pontnál, amikor mozdul az autó meg tartom 1 pillanatra --> majd több gáz és tovább engedem a kuplungot egyidőben. Az jobb lenne, ha gázt csak akkor adnék ha már engedtem fel valamennyit a kuplungból? Persze a surlódási pontnál ugyanúgy megtartanám 1 pillanatra.
Néha nem tartom meg elég sokáig a kuplongot a súrlódási pontnál ezért lefulladok, ezen igyekszek javítani, csak amikor mögöttem vannak öten és nagy a forgalom és még az oktatóm is kiabál, akkor eléggé stresszhelyzetben találom magam és nehéz koncentrálnom.
Egyébként már nem a 3. órán vagyok, hanem a 9.-nél, nem voltam egyértelmű, bocsánat.
Igen, ott rontom el sokszor hogy túl hamar leveszem a lábam a kuplungról, de van hogy rajta hagyom tovább és mégis lefulladok, vagy lehet hogy csak nem érzékelem hogy tovább csúsztatom a lábam...
En is tanulo vagyok,es en ugy szoktam,hogy figyelem a gyalogosok lampajat,es ha atvalt pirosra,akkor mar tudom,hogy hamarosan at fog valtani sargara,ilyenkor mar felkeszulok az elindulasra.
Az 1-essel valo elindulas nagyon kenyes,a kuplungot ne engedd fel csak amikor mar gazon van a labad,es nagyon aprankent.
En mar rajottem ennek a technikajara,de nyugi 25.oranal meg van,hogy lefulladok,,de fontos,hogy raerezz.
De egyébként tényleg segíthet az, hogy a saját autótokkal kimész apukáddal vagy anyukáddal egy elhagyatott helyre és az elindulást-megállást gyakorolgatjátok.
Amikor nem ment a sebességváltás anélkül hogy figyeltem volna a sebességváltót, akkor az oktatóm kivitt egy tök egyenes útra és azt játszottuk, hogy elindultam, felkapcsolgattuk a sebességeket, aztán lassítottunk és visszakapcsolgattam. Egy fél óra után már az ember könyökén jött ki :D
Köszönöm mindenki válaszát, igen, gyakorolni is fogok a hétvégén.
Köszönöm mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!