Mennyi alkoholt ihatok, ha vezetek?
Üdv!A napokban megszondáztatott két rendőr.Elektromos bicajjal közlekedtem, és felhívták a figyelmemet, hogy ezen közlekedési eszköz használatánál is úgy kell eljárnom, mint ha autót vezetnék.Ez nekem új, de hát a szabály az szabály.
Mennyi alkohol lehet a szervezetemben, hogy ne büntessenek?
40-es, 70kg-os, férfi vagyok. 2%-os sört ihatok, és ha igen, mennyit?
Elmondták a zsaruk: semennyit.
Vannak kalkulátorok a neten, beírod mit ittál, ki fogja számolni, mikor leszel tiszta kb. Erre én rá szoktam még dobni egy órát, az a biztos.
1 db 2 % - os sör az semmi, szerintem 1 - 2 óra múlva nyoma nincs, de jobb utánaszámolni.
Talán onnan eredhet a tévedésed, hogy jelenlegi szabályozás szerint (a lábbal hajtott) biciklit ittasan is használhatod. Feltétel, hogy arra alkalmas állapotban kell maradnod.
Szóval, ha téged egy 2 százalékos sör is hazavág (csak példaként írom!), akkor nem bringázhatsz. De ha valami csuda folytán 8-10 feles sincs semmi hatással az ítélőképességedre, biztonságosan tudsz közlekedni, akkor nem büntetnek.
De ismétlem, csak az emberi erővel hajtott bringákra igaz.
@3: "emberi erővel hajtott bringa" nem szerepel a KRESZben. Az említett szabályozás kerékpárra vonatkozik. A kerékpár pedig alapvetően valóban emberi erővel hajtott jármű, melynek haladását egy max. 300 Watt teljesítményű motor segíti. Az említett paraméterekkel rendelkező jármű vezethető abban az eserben is, ha a vezetője szervezetében található alkohol -feltéve, hogy a jármű vezetésére képes állapotban van.
Még abban az esetben is, ha bármelyik rendőr ennek ellenkezőjét állítja.
Alex Fly, akkor ha ez így van, ahogy írod, akkor valójában nem is szondáztathatott volna meg?
A rendőr, arra - az általa KRESZ szabálynak hívott - szabályra hivatkozott, amit itt előbb is említettek, hogy minden nem ember, hanem a közlekedési eszköz saját hajtóművével is hajtható járművel való közlekedésnél - esetemben a 3KW alatti elektromos bicaj vezetésénél - sem lehet a megengedett szint feletti alkohol mennyiség a szervezetemben.
(Egyébként mennyire steril eszköz ez a szájba vehető műanyag csöves elektromos szonda? Ez egyszer használatos, vagy Ők tisztogatják valahogyan?)
Megszondáztathat bármikor, akár gyalogosan is.
Az alapkérdésre a választ a KRESZ 4.§ tartalmazza:
A járművezetés személyi feltételei
4. § (1) Járművet az vezethet, aki
a) a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs;
b) a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá
c) a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.
(2) A jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek nem felel meg.
(3) Az (1) bekezdésben említett engedélyt a vezetőnek vezetés közben magánál kell tartania.
(4)5 Az (1) bekezdés b) pontjában foglalt feltétel fennállása esetén a kerékpárosra nem kell alkalmazni az (1) bekezdés c) pontjában a járművezető szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol jelenlétére vonatkozó korlátozást.
A (4) bekezdésben egy szó sincs arról, hogy a kerékpárnak milyen a meghajtása. A KRESZ a járműkategóriák között nem említi az elektromos kerékpárt, ezek alapvetően a motorteljesítmény alapján vagy kerékpárnak minősülnek:
KRESZ 2. Függelék r/1.398 Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.
Értelemszerűen amelyik ennél nagyobb teljesítményű motorral van felszerelve, az segédmotoros kerékpárnak illetve motorkerékpárnak minősül.
A definíciónak megfelelő jármű vezetőjére viszont minden esetben a kerékpárosokra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, a jármű meghajtásától függerlenül. Beleértve a 4. $-t is.
Szóval akkor a rendőr félreinformált engem.
Köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!