Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi történik, ha belecsap a...

Mi történik, ha belecsap a villám a repülőbe?

Figyelt kérdés

[link]

Az elektronikus eszközök túlélik ahogy a videóból ítélem, de hogy védekeznek az ilyen esetekben? Vagyis mit tesznek a repülőgépgyártók az ilyen esetekre?

2010. ápr. 28. 18:29
 1/7 anonim ***** válasza:
pontosan nem tudom de szerintem vagy van rajta egy olyan szigetelés ami nem engedi hogy a drága berendezést tönkre tegye vagy van benne egy egy szerkezet ami elnyeli a nagy feszültséget.
2010. ápr. 28. 20:07
 2/7 anonim ***** válasza:
53%
attól függ milyen, mert pl egy a380ason észre sem veszik, míg egy cessna akár le is pottyanhat.
2010. ápr. 28. 21:54
 3/7 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
51%

Az elég nagy védelem, hogy nincs leföldelve a gép, vagyis nem megy le az áram ("csak" a villámcsatornában), nincs igazi áramkör, ill. csak rövid időre.

+ a töltések igyekeznek a külső felületen maradni.

2010. ápr. 28. 22:34
 4/7 anonim válasza:

Hát előfordult már, hogy ilyen miatt pottyant le repülő.

Egyébként a repülők szárnyainak végén vannak ilyen kis rudacskák, ami a villámot antennaként visszaküldi a feladónak. Vagyis visszavezeti a levegőbe. Egyébként az áram átmegy rajta, csak akár a házakon, van kis villlámhárítója. Innen elvezetik a szárnyakhoz, ami (bár már írtam, csak mindjárt bealszok) meg megkísérli vissza a levegőbe. Így elkerülik a működéshez szükséges eszközök megrongálódását.

2010. ápr. 29. 00:03
 5/7 anonim ***** válasza:
72%
Faraday kalitka, így beugrik? Egyébként volt már olyan hogy ettől leesett gép...kedves előttem lévő, mik ezek a rudacskák, tudnál erről linket dobni??
2010. ápr. 29. 02:12
 6/7 anonim válasza:

Ok, igaz, Faraday-kalitka...

De azért ehhez hozzá jön még a következő, ez egy idézet amit nem én írtam :D

„A villámcsapások kezelésére a szárnyakon több, statikus kisütő névre hallgató egység található, amelyek leginkább drótkefére hasonlítanak, ezek ugyan villámcsapáskor elégnek, de elvezetik az elektromosságot. A repülőben ülők ilyenkor hatalmas csattanást hallanak, de az ijedtségnél nagyobb baj nem történik, mesélte az oktatópilóta személyes tapasztalatait.”

2010. ápr. 29. 18:33
 7/7 anonim válasza:
100%

No, nézzük akkor az igazat.

A repülő normál üzemben is iszonyúan "súrlódik" a levegővel. Emiatt a sztatikus töltések problémája igen komoly feladatként jelentkezik a mai napig, különösen, ha 2 gépnek kapcsolódnia kell egymáshoz.

A szárnyakon lévő kisütő rudak a repülés közbeni töltéskiegyenlítést szolgálják.

Villámcsapás esetén a repülő fém burkolata faraday-kalitkaként funkcionál, így a villámáram egyenletesen a külső felületen halad tovább arra, amerre a villám, mert az nem áll meg a repülőnél, hanem továbbmegy. De a repülő is, ezért poén, hogy a villámcsapás ideje alatt már odébb megy a gép egy kicsit :-).

A faraday-kalitka a kilógó antennákra, műszerekre, radarra már nem vonatkozik ilyen egyértelműen, ezekre megfelelően méretezett túlfeszvédelmeket helyeznek el. Sőt, a felhőkön belüli villámcsapások (nem repülőt eltaláló), melyek több km-re is lehetnek a géptől, másodlagos hatásukkal (elsősorban indukció) a szintén vízszintes repülő testben futó hatalmas kábelhálózatok végein lévő berendezéseket is veszélyeztetik, ennek kivédése is ugyanilyen komoly feladat megfelelően méretezett alkatrészekkel, és természetesen többlépcsős túlfeszültség védelmekkel.

2011. szept. 14. 17:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!