Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mi történik olyankor, mikor...

Mi történik olyankor, mikor egy villám belecsap egy házba?

Figyelt kérdés
Nagyon félek, mikor vihar van, villámlik meg dörög, olyankor szinte bepánikolok ha egyedül vagyok, és csak fekszem az ágyon, nagyon félek attól h becsap a villám. Mindig is féltem tőle.
2008. márc. 4. 19:43
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, hogy a ház az előírt szabványoknak megfelelő villámhárítóval el van-e látva, vagy nincs.

Ha nincs rajta villámhárító, akkor szinte biztos, hogy a villámcsapás hatására tűz keletkezik. Általában tetőszerkezetbe vág a villám, ott van kellő faanyag is ahhoz, hogy tűz legyen.

Ha van villámhárító, amely megfelelően van beszerelve, akkor szinte biztos, hogy csak egy nagy "durranást" hallasz, a villámhárító földeli a kisülést.

Ha van villámhárító, de nem megfelelően van beszerelve (azt is ellenőriztetni és felülvizsgáltatni kell!), akkor halmozott a kockázata a villámcsapásnak, majd az abból fakadó tűznek.

Amúgy a nem / vagy rosszul villámhárított házba való csapáskor jó eséllyel a feszültség alatt lévő eszközök tönremennek, sőt rosszabb esetben akár ki is gyulladhatnak, azaz ez újabb tűzfészek lehet.

A villám mindig a legrövidebb utat keresi a "földbejutásra", ennek megfelelően oda csak, ahol a leghamarabb földbe jut. Ha a környékeden van egy megfelelő villámhárítóval ellátott magas épület, akkor jó esélyed van arra, hogy oda fog csapni, hiszen ott rövidebb út alatt ér földbe.

2008. márc. 5. 12:06
 2/7 anonim ***** válasza:
72%
igen,ha nektek nincs villamharito es a szomszednak van,akkor ha a te hazadba belecsap a villam akkor a szomszed villamharitoja megved.......
2008. márc. 5. 20:33
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

"igen,ha nektek nincs villamharito es a szomszednak van,akkor ha a te hazadba belecsap a villam akkor a szomszed villamharitoja megved......"

Ebben a válaszban kis cinizmust érezhetünk? :)

Amennyiben a szomszéd épületen van villámhárító, akkor jó esély van rá, hogy nem a te házadba, hanem a szomszéd villámhárítóba csap a villám. A villám a minél magasabban lévő 0 standardpotencál felé fog húzni. Így ha hozzád indul, de a szomszédnál "előbb talál" 0 standardpotenciált, akkor oda csap be.

2008. márc. 5. 22:29
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
mindenki megijed!
2008. márc. 6. 22:07
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Hm, elég közelről érint engem ez a kérdés. Lehettem kb. 3éves, mikor a házunkba belecsapott a villám. Természetesen, villámhárítónk nem volt, szüleim azt gondolták, minek is az, mennyi az esélye annak, hogy pont ide csap a villám. Amit a sztori előtt tudni kell: emeletes házunk van, a tetőszerkezet fából van. Amire emlékszem, az egy hihetetlen hanghatás, olyasmi, mint mikor két hatalmas fémfedelet összeüt egy óriás, aki mellesleg gyúrni jár. Ezután apám kinézett a tetőtéri ablakon, nem tudom, mit láthatott, maximum füstöt. Ezután megnézte a padlást, ami már égett. Eközben nővérem szobájában elkezdett zenélni a plüsskutya, amiben nem is volt elem. Ezután, amilyen gyorsan csak lehet, kijöttünk a házból, és átmentünk a szomszédhoz. Apám mentette a menthetőt: pénz, iratok. Én csak egy plüssmacit vittem, amit a második születésnapomra kaptam; ez azóta a szobámban van.

Mire a tűzoltók kiértek, az egész padlástér szénné éget, egy-két elfeketedett tartógerenda maradt csak. A biztosítóval való huzavona egy külön oldalt érdemelne, szóval azt most nagy kegyesen kihagyom inkább.

Amit enyhítő körülményként elmondhatok, az mindössze annyi, hogy azóta van villámhárítónk, és semmi baj nem történt. Azt mondják, a villám nem csap kétszer ugyanoda, de én azért jobban érzem magam, hogy nem csak egy babonától függ a biztonságunk.

2008. máj. 12. 21:33
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
A villám mindig a legmagasabb pontba csap bele szóval, hogyha egy mező közepén álsz vihar közben akkor inkább feküdj hasra és ha a ti házatok mellet van valami magas épület vagy akár fa akkor nem kell félned
2008. máj. 23. 22:24
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
És is fosok mostanában de nem a tűztöl hanem az áramütéstöl. Padlásteres szoba és nincs villam hárítónk. Ha veletlen idecsap a villam akkor maga a ház az földel hogy ne szenvedjek áram ütést vagy hogy van ez?
2021. máj. 17. 16:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!