Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Itt akkor mehetek?

Itt akkor mehetek?

Figyelt kérdés

Három rövid kérdésem lenne

Az első,

A jobbról zsákutcából jövő járműnek van elsőbbségi joga?

Sokszor jövők az keresztezett úttesttel azonos szintben lévő parkolóból (ha szintkülönbség lenne, akkor elsőbbséget kéne adnom de itt nem ez helyzet van).

Innen szoktam jönni jobbról és gyakorlatilag gondolkodás nélkül jönnek el balról az emberek.

[link]

A második kérdésem pedig az lenne, hogy ezen a vasúti átjárón ha a fényjelző készülék sárgán villog akkor az elsőbbség adó tábla ellenére is gondolkodás nélkül átmehetek? [link]

A harmadik kérdésem:

Sajnos friss képet nem találtam de erről a helyszínről lenne szó.

[link]

A kresz könyvben azt találtam, hogy ilyen helyzetben a villamosnak a kanyarodása miatt az egyenesen haladó járműveknek elsőbbséget kell adnia. Múltkor nem indexeltem mivel egyenesen akartam tovább menni mégis elém vágott a villamos. Na akkor hogy is van ez?!

2016. aug. 30. 20:53
 1/5 anonim válasza:
0%

Első: alacsonyabb rendű út vs magasabb rendű.. egyértelműen nincs elsőbbséged.

Második: ha sárgán villog, ergo nincs ott villamos, nincs kinek elsőbbséget adnod (tekintve h a másik irányból is kint van ugye a tábla)

Harmadik: neked volt elsőbbséged, de próbálj meg balhézni a vezetővel, úgysem jön össze :D

2016. aug. 30. 22:17
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

1. Ha van egy egyenrangú kereszteződés, akkor az nem mérvadó, hogy zsákutca-e. Elsőbbsége van a jobbról érkezőnek és kész.

Az, hogy gondolkodás nélkül jönnek az azért van, mert hülyék. Majd lesz is egyszer baleset. Én is tudok olyan helyet, amiről a legtöbben nem vágják, hogy jobbkezes.

2. A sárga lámpán így van, átmehetsz. Körültekintéssel. Szóval gondolkodással. Azért villogó sárga. Figyelemfelkeltő. De ha jön villamos, akkor azt érzékeli és pirosra vált. De azért nem árt figyelni.

3. Villamosra is vonatkozik az elsőbbségadás, csak a jobb kéz szabály nem.

Igazából nem vágott eléd a villamos, mert neked ott volt az elsőbbségadás tábla. Ott van a képen.

2016. aug. 30. 22:22
 3/5 anonim ***** válasza:
Nah már nem a jelzőlámpánál lévőre gondolok, hanem ami ott kicsit távolabb látszik.
2016. aug. 30. 22:26
 4/5 A kérdező kommentje:

1/1: Hogy hogy nincs elsőbbségem? Most akkor számít a zsákutca valami az elsőbbségadásnál vagy nem?

Ez az útkereszteződés elég kacifántos mert egy parkolóban nincs a szó szoros értelmében "út"kereszteződés mivel.

Megyek az iskola irányába. Jobb oldalról jön a szürke peugeot. Ez akkor most út kereszteződés? Ha az akkor természetesen megállok, de a legtöbbször azt tapasztalom, hogy ha én jövök a peugeottal akkor balról simán nagyon könnyedén elhúznak az autók.

2016. aug. 30. 23:11
 5/5 anonim ***** válasza:

A zsákutca is utca, mindkettő aszfaltozott út, ráadásul neve is van, tehát egyenrangú útkereszteződésről beszélünk. Ebben az esetben aki jobbról jön, annak van elsőbbsége.

Az már más kérdés, hogy az ilyen dupla zsákutcákat illene egyirányúsítani, már csak közlekedésbiztonsági okokból is.

Villogó sárga lámpa arra figyelmeztet, hogy ott valamilyen

hirtelen esemény történhet (nem látod be az alagútból érkező szerelvényt). Az elsőbbség adás tábla már csak

megszokás, próbálj csak meg nem elsőbbséget adni egy

rögzített pályán haladó járműnek :D

2016. szept. 4. 23:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!