Kedves szabálytalankodók! Ti mire gondoltok előzés közben?
Autóvezetés közben igyekszem a KRESZ szabályait betartva közlekedni, azaz lakott területen belül legfeljebb 50 km/h, főútvonalon lakott területen kívül legfeljebb 90km/h sebességgel haladok. Ezt a sebességlimitet következetesen be is tartom, legfeljebb 10%-kal lépem túl időnként, ha tiszta, egyenes, jól belátható a terep. Az autót közlekedésre, azzal a céllal használom, hogy lehetőleg egészben eljussak egyik pontról a másikba, anélkül, hogy mások épségét veszélyeztetném.
Viszont észrevételeim szerint az autóstársaim kb. felét nem érdeklik a sebességhatárok. Ha 90km/h-val megyek a főútvonalon, szinte mindig ott liheg valaki a nyakamba, alig várva, hogy megelőzhessen. Nyugodt vezető vagyok, és nem zavar, ha valaki türelmetlenkedik, simán elengedem. Lehúzódok jobbra és még kicsit lassítok is, hogy beférjen elém. Azon viszont elgondolkodok néha, hogy az ilyen embereknek mi jár a fejében, és hová sietnek annyira, hogy megéri nekik kockáztatni...
04-29 22:19: mentél már 200-al?
1. nem
(akkor honnan tudod, mire van idő?)
2. igen, mármint te vezettél: milyen eszköz volt, ami nem hagyott időt a gondolkodásra?
Szerinted, amikor versenypályán nyíltnap van és sportgépet vezet valaki, mit csinál egész végig, ha nem gondolkodik (előre) és helyzetet elemezget (elmúlt kanyarok, stb)?
Bár alapvetően szabálytisztelő vagyok, a "szabályoskodó" jelzőt szerintem mégsem érdemlem meg. Bizony könnyű áthágni a szabályokat. Ami engem illet, velem is előfordul, hogy főúton, lakott területen kívül engedem akár 100-110 km/h-ig a kocsit, és leginkább pontosan azon ütközök meg, hogy ilyenkor is türelmetlenül tolnak hátulról, illetve előzgetnek - feltehetőleg hozzám képest is legalább 20km/h-val nagyobb sebességgel.
Ahogyan egyikőtök említette, rendkívül bosszantó tud lenni, amikor a -hirtelen fékezésből eredő koccanás kivédése miatt- szükséges 15-20 m követési távolság ellenére 4-5 m-re elém sorol be egy előző jármű. És természetesen engem is tud irritálni, amikor egy hosszabb nyílt útszakaszon, ahol egyébként 90km/h-val lehetne haladni, előttem cammog egy kocsi 60-nal, mert olyan kedve van (egy másik szakaszon érdekes módon képes 100-ig is gyorsítani). Az ilyeneket én is megelőzöm, ha a helyzet azt lehetővé teszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!