Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Románia közlekedés szabályai...

Románia közlekedés szabályai és a magyar között különbségek?

Figyelt kérdés
Mennénk egy hétre nyaralni Erdélybe, kocsival. Nem szeretnék rimán büntetést fizetni, ezért érdekelne a dolog!

2016. júl. 10. 08:59
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Itthon futárként dolgozom, szóval a dinamikus vezetés nem probléma. Sőt, aki nem tud, az a probléma... Gondolom a trafi jelelése ugyan az, mint itthon, nehezen tudom elképzelni, hogy egy TRAFI táblát lobálva jönne szembe.

Igyen, Nagyvárad, Gyalu, Torda Marosvásárhely útvonalon igyekszünk menni, Ártándnál kilépve.

Ezen vonalon hol tudok román "pályamatricát" vásárolni?

2016. júl. 11. 23:06
 12/19 anonim ***** válasza:
A határon vannak kioszkok, ahol vehetsz Rovinetát, de ha elmész a Mol-kútig, ott már nagy sor sem lesz
2016. júl. 13. 06:21
 13/19 A kérdező kommentje:
Berettyóújfaluban szándékozom még egyett full tankolni az éjjel-nappi MOL kúton. Ott lehet már kapni vajon?
2016. júl. 14. 11:29
 14/19 A kérdező kommentje:

Összegezve, haza érkezés után :

-határ után kis bódék, itt lehet megvenni a rovignetta-t

-táblák vannak, de sok helyen értelmetlen és felesleges

-sebesség határ a csillagos ég, vagy amit megfog a fék

-index? Azmiaz?! Indexizzó árus éhen halt! Láttam!

-vezetés: dinamikus, ha te nem vagy az már nyakadba varják a dudát.

-körforgalom: az nem az. Ha négy csatlakozásosról van szó, 1esen kifelé jobb index, 2esen kifelé nincs index, 3ason kifelé bal index már a behajtástól kezdve.

-a sebesség korlátozás tábla csak kanyarban és trafinal jelent valamit, máskor csak dísz

-közlekedési lámpán nincs sárga, csak piros és zöld, sárga csak villogó funkcióban van.

-gyalogos átkelőhelyek eléggé kiemelve az úttestből, már amelyik sárga peremet kapott, ennél még az 50es táblánál 90nel száguldozó kamion is 10-12re veszi a tempót, hiába a 30as tábla.

-"jobbkéz" nincs, az erősebb bas..k...

- követési távolság, ha már akkora, hogy oda befér egy személyautó, (mert tényleg hirtelen fékeznek) már bámeszkodsz, menj gyalog

-akinek a magyar közlekedés katasztrófa, töltsön el egy hetet Romániában és visszasirja a magyar morált...

2016. júl. 23. 11:54
 15/19 anonim ***** válasza:

Majdnem mindennel egyetértek kérdező, jól megfigyelted a dolgokat. Mondjuk az utolsó mondattal nem értek egyet, hogy olyan rossz lenne a morál itt Erdélyben. Vagy már én szoktam hozzá ehhez a pörgéshez?

A másik meg, hogy nincs sárga a jelzőlámpáknál. Igenis van alegtöbb helyen, sőt, még számláló is van a városokban sok helyen, ami nagyon hasznos.

2016. júl. 23. 19:15
 16/19 A kérdező kommentje:
A morál nekünk, magyar autósoknak szokatlan. Haza felé tartva a palyán nem akartak letolni. Ott kint sajnos igen. Lehet a szigorúbb ellenőrzés adja azt az érzetet, hogy a táblát, amit mutat, be kell tartani, vagy mélyen zsebbe nyúlunk. A helyzet az, hogy tényleg nem láttam sárga lámpát forgalmi irány változásakor. A számláló tényleg hasznos. Ezt aláírom. Ami még feltünt, hogy trafinál mindenki villog szemben, mindaddig, amíg vagy vissza nem villantok, vagy intek vagy el nem halad mellettem. Ez hálás dolog. Itthon ez ritka, a "Megdöglött a lovam, dögöljön a másé is" elv alapján. Azt nem mondom, hogy nem megszokás kérdése, én pl. mást szoktam meg.
2016. júl. 23. 21:46
 17/19 anonim ***** válasza:
Nagyon jól összefoglaltad. Vásárhelyi vagyok, nap mint nap ezzel találkozok. Azért sajnálom, hogy Magyarországon nem villogtok a traffi miatt, azthittem ezt nem csak nálunk alkalmazzák.
2016. júl. 30. 21:10
 18/19 A kérdező kommentje:

Megy a villogtatás azok körében, akik ismerik a kommunikáció ezen formályát. De ez nagyon ritka. Legtöbbször, mikor torlódás van, vészvillogó+fék lámpa ki indexel balra a szerencsetlenje, mert ő halad tovább... Amiből most volt baleset, pályán a lassító sáv előtt fékez...

Főleg, amikor az "újgazdagúrnő" beül a nagy Q5-be, feltolja a 50ezres (kb 700lej) napszemüveget, szarik mindenre és mindenkire, de parkolni nem tud, vagy ha sikerül neki 2 helyet is elfoglalva...

2016. júl. 31. 09:05
 19/19 anonim ***** válasza:
Nálunk Romániában a KRESZ oktató 100x elmondja, hogy a vészvillógót be kell kapcsolni, ha valamiért leáll a forgalom, hogy a hátulról nagy tempóban érkező lássa mi a szitu (vasúti átkelőnél, útépítés, stb). 90%-a a sofőröknek használja is, és érti is mindenki, nemhogy még kielőzzön egy ilyet...
2016. júl. 31. 12:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!