Budapesten miért engedik a biciklistákat az úttesten közlekedni bizonyos helyeken?
Rendszeresen megyek busszal, és szoktam nézni, a sofőrök hogyan kezelik a bringásokat.
Tegnap egy csaj mögött mentünk, pár méterre, a lány folyamatosan nézegetett hátra, kerülgetve a csatornafedeleket, a sofőr meg nem kerülte ki ugye.
Egy esés a bringával az biztos halál.
Ismertem buszsofőrt, aki egy ilyen gázolás után még autóba se akart ülni, úgy megviselte.
"Tekerjen az úttesten a fene se bánja, de jó néven veszi az ember, ha nem foglalja el az egész forgalmi sávot és az út szélére húzódva segíti az előzést."
És közben a KRESZ betartásáról papolsz.
1.5 méter oldaltávot hogy tudsz te megtartani az említett útszakaszon úgy, hogy nem mész át a másik sávba? A 30-70 cm-es kormány mellett a 1.5 méter 1.8-2.2 méter. Mellé van 160-200 oldalszélességed tükörrel. 3.4-4.4 méteres sávok nincsenek ott.
Nem fogja a saját életét kockáztatni senki, mert te úgy gondolod. Nem fog a bringás a padtkát súrolva haladjon! Annyi oldaltávot fog hagyni, hogy biztonságban érezze magát.
De ha jól tudom ott buszsáv van. Ott még bringást nem engednek.
Bármennyire szeretnétek, a kerékpárost közúti veszélyeztetés nélkül 1.5 re kell kerülni.
A buszsávban meg, bár ezt sokan szintén nem szeretik nem mehet kérekpár, csak ha a következő utcán lekanyarodik.
Vagy a KRESZ betartása hirtelen smafu? Szelektíven, kettős mércével értelmezitek a KRESZ-t?
"Vagy a KRESZ betartása hirtelen smafu? Szelektíven, kettős mércével értelmezitek a KRESZ-t?"
Ha azt mondom, hogy igen, akkor abbahagyod a rinyát?
hm, most néztem utána, csak ott lehet bringával közlekedni buszsávban, ahol ezt külön tábla jelzi.
Azt nem tudom, a Rákóczi úton hogy van, ma is megyek arra, megnézem.
Azt tudom, anno én is zakóztam egyet bringával akkorát, hogy 4 fogam bánta.
Azóta nem is merek bringára ülni. :(
Autóval is úgy megyek, hogy agyrákot kap mögöttem mindenki, mert betartom a követési távolságot pontosan.
Főleg a bringásokat féltem, emiatt az esetem miatt.
Csak ez a csaj nagyon meglepett, hogy ilyen lazán mer tekerni a buszok között.
"hm, most néztem utána, csak ott lehet bringával közlekedni buszsávban, ahol ezt külön tábla jelzi."
Én mondtam, de a többség azt mondta, hülyeséget beszélek. :)
Látod már, miért nehéz ilyenekről beszélni?
Az emberek nagyobb részének csak halvány foltok derengenek a KRESZ-ről. Még többen utána sem néznek. Te legalább megtetted - ez is ritka! A többség csak azt tartja fontosnak a közlekedési szabályokban, ami őt előnyhöz juttatja. Amikor a nekik nem kedvez valami, kevesen tartják be a szabályokat és még kevesebben figyelnek arra is, hogy akkor is biztonság legyen, ha a másik szabálytalan. Mert bizony minden szabály felett a cél a fontos: az ütemes és biztonságos közlekedés fenntartása.
Most is le leszek pontozva, mert valaki azt hiszi, hogy az utak királya és a szabály csak lúzereknek való :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!