Fix trafi akkor is büntet ha nincs bekötve az utas?
Az elől ülöket látja(állítólag)
vagyis ha hátul nincs bekötve valaki azt nyilván nem látja és nem bünteti
Az ún. "Fix trafi" nem büntet semmiért, csak képet készít és továbbítja.
Alig 2 hete volt ilyesmi kérdés:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__kozlekedesbiztonsa..
A fixen telepített ellenőrző pontokkal kapcsolatos biztonsági öves büntetésről még nem hallottam, nem olvastam. Pedig, úgy látom, hogy ok lenne rá, nem kis mennyiségben. Néhány napja, gyalogosként, egy vidéki nagyvárosban várakoztam a gyalogátkelőhelynél. Tőlem néhány méterre volt az út fölött átívelő állványon az egyik ilyen ellenőrző rendszer. Csodálkozva néztem, hogy sok gépkocsivezető biztonsági öve nem volt bekapcsolva.
Az utas(ok)ról, nyilván, nem tudhat a rendőrség, így csak szokásosan, az üzembentartó részére tudhatnak bírságot kiküldeni. De, a biztonsági öv használatának hiánya nem tartozik az objektív felelősség körébe. A jogszabály szerint felelőssé tehető a járművezető, az utazó személy. Tehát, kik-ki önmagáért felel. (Nyílván, nagykorúként.)
Így meg kell állapítani a vezető személyét (ha nem volt bekötve), illetve az utas személyét (ha nem volt bekötve). Ha ezt nem megállítás során teszik, akkor az a helyzet, mint például a gyorshajtással volt az objektív felelősség bevezetése előtt. A kiküldött bírság-megkeresésre a Szabálysértési Törvény 60. §-ra hivatkozva lehetne válaszolni:
„60. § A tanúvallomást megtagadhatja az, aki
a) az eljárás alá vont személy hozzátartozója,
b) magát vagy hozzátartozóját szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolná, az ezzel kapcsolatos kérdésben,”.
Szerintem, megállításos azonosítás nélkül, jelenleg, csak az objektív felelősség körébe tartozó szabálysértések egy részében bírságolnak: adott mértéket elérő gyorshajtás; vasúti átjárós szabálysértések; piros lámpán áthajtás; leállósávon haladás; behajtás tilalmára és kötelező haladási irányra vonatkozó szabálysértés. A gyorshajtáson kívül, a többire csak akkor van lehetőség, ha olyan helyre van telepítve a fix ellenőrző pont, ahol ezek előfordulhatnak.
Az ellenőrző pontok többi tudása csak akkor lenne kihasználható, ha bővítenék az objektív felelősség körét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!